Ierland wil zijn rundvlees voortaan ook naar China exporteren

Ierland krijgt officieel de status van weinig of verwaarloosbare BSE-risico. De kansen om meer exportmarkten te openen voor Iers rundvlees nemen toe.

Ierland heeft nu officieel de status van “verwaarloosbaar risico” voor boviene spongiforme encefalopathie (BSE) gekregen. Dit werd eind mei door het ministerie van Landbouw van Dublin bekendgemaakt na erkenning door de Vergadering van Afgevaardigden van de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE), die tijdens haar 88e Algemene Vergadering een resolutie in die zin heeft aangenomen.

BSE

Afdelingshoofd Charlie McConalogue juichte het besluit toe en zei blij te zijn met de herinvoering van de laagst mogelijke risicostatus die een land kan bereiken. Hij ziet het als een bevestiging van Ierlands strenge controles op het gebied van diergezondheid en voedsel- en voederveiligheid. Tegelijkertijd is het een bewijs van de inzet, deskundigheid en toewijding van alle betrokken partijen die zich in de loop der jaren enorme inspanningen hebben getroost om de ziekte onder controle te krijgen en uit te roeien, zo benadrukte de Ier.

Chinese markt?

De volgende stap in het proces, zei hij, is nu om op EU-niveau praktische en juridische uitvoering te geven aan het OIE-besluit. McConalogue sprak de hoop uit dat de aankondiging zal bijdragen tot het openen van nieuwe handelsmogelijkheden. De voorzitter van het technisch comité voor de veeteelt van de Irish Farmers’ Association (IFA), Brendan Golden, begroette de nieuwe status als een “welkome erkenning van het werk en de productienormen op Ierse boerderijen”. Hij riep McConalogue en de regering op hun inspanningen te verdubbelen om te zorgen voor een onmiddellijke terugkeer van Iers rundvlees op de Chinese markt.

Bron: FW

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*