Ben je mee met de digitale consument?

Uiteraard waren we de coronacrisis liever kwijt dan rijk. Maar toch: de crisis heeft ook iets opgeleverd. Ze zorgde namelijk voor een nooit geziene digitale versnelling. Een evolutie waar we wellicht nog jaren over hadden gedaan, liepen we nu in enkele weken door. Benut de mogelijkheden!.

De digitale versnelling, dus. Waar we het over hebben? Wel, zelfs de consument die zich lange tijd afzijdig hield van alles wat met webshops, online bestellen of mobiel betalen te maken heeft, leek nu plots toch gewonnen voor het idee. Bij een service als HelloFresh,
bijvoorbeeld, die de verse ingrediënten voor volledige maaltijden aan huis levert, gingen de bestellingen door het dak. Idem bij de afhaaldiensten van de grootwarenhuizen.

Concurrentieel voordeel


Ook de ambachtelijke bakker die voor de crisis al over een webshop beschikte, had plots een heel belangrijk concurrentieel voordeel in handen. Omdat de consument zijn winkelbezoek zo veel mogelijk beperkte, was hij heel blij toch op de producten van zijn vertrouwde bakker te kunnen vertrouwen – door ze online te bestellen en daarna vlot af te halen in de winkel.

Slagers die eerder al hadden geïnvesteerd in digital signage, maakten daar tijdens de lockdown – en tot op vandaag – in de winkel het verschil mee. Via de digitale schermen afficheren ze op een heldere manier welke maatregelen er in de winkel gelden: dat een mondmasker verplicht is, hoeveel mensen er tegelijk in de winkel binnen mogen, dat ze afstand moeten houden, enzovoort. Zette de crisis je aan het denken over je digitale beleid? Sta ons toe hieronder nog even de basisprincipes te herhalen.

Online zichtbaarheid


Tot voor kort leek het erop dat alleen de jongste generatie verslingerd was aan de smartphone. De coronacrisis heeft ook daar voor een versnelling gezorgd. Intussen is zowat iedereen vertrouwd met sociale media, online bestellen en apps om mobiel te betalen. Zorg dus dat je mee bent. Een eerste stap: een bedrijfspagina voor je zaak
op Facebook en Instagram. Dat blijft de eenvoudigste manier om het contact met de klant te behouden. Je volgt er een trouwe schare volgers mee op, met wie je regelmatig nieuwtjes, foto’s van nieuwe creaties en andere leuke berichten deelt. Het is een snelle en goedkope manier om met een grote groep klanten te communiceren.

Online bestellen

Via Facebook of Instagram kunnen klanten berichten sturen. Het is een kanaal waar ze meteen ook bestellingen kunnen doorgeven. Alleen: dat werkt maar zolang het aantal berichten overzichtelijk blijft. Neemt het
volume te snel toe, dan krijg je het moeilijk om alles correct op te volgen. En net daar ligt de sleutel tot succes. Een klant die een bericht stuurt met een bestelling en er daarna niets meer van hoort, die haakt onvermijdelijk af. Meer nog, mogelijk plaatst hij op dezelfde sociale media een bericht waarin hij zijn teleurstelling deelt. Anders gezegd: blijft het aantal bestellingen groeien, dan is een structurele oplossing nodig. Ook hier zijn verschillende pistes mogelijk. Een eigen website, bijvoorbeeld, met een geïntegreerde webshop. Even goed kun je aansluiten bij één van de bestaande verkoopplatformen die zich specifiek op de voedingssector of slagerijsector richten, en
waar je een verkoopmodule voor je eigen zaak kunt (laten) inrichten. Op die manier zorg je voor een gestroomlijnde aanpak en verwerking van de binnenkomende bestellingen. Vanuit zo’n bestelplatform kun je er onder meer voor zorgen dat de klant automatisch een bevestiging van de bestelling ontvangt, inclusief alle informatie
over levering of ophaling.In de ideale wereld integreer je de online bestellingen automatisch met je algemene
systeem voor bedrijfsbeheer. Zo komen alle bestellingen – online, telefonisch doorgegeven of in de winkel genoteerd – automatisch samen op één platform, wat uiteindelijk tot één geaggregeerde productielijst leidt, wat dan weer voor meer efficiëntie zorgt in het atelier.

Digitaal in de winkel


De digitale wereld was al langer in het winkelpunt aanwezig, bijvoorbeeld via digitale schermen voor de aankondiging van acties, nieuws en productinformatie. Zoals gezegd blijkt het gebruik van die schermen tijdens de aanhoudende coronacrisis bijzonder handig. Een ander effect van de crisis is de snelle achteruitgang in
het gebruik van cash. Almaar meer klanten kiezen ervoor met de kaart te betalen. Met name de terminals voor contactloos betalen blijken daarbij bijzonder populair. Betalen kan dan immers zonder een code in te geven – en dus zonder de cijfertoetsen aan te raken. Ook mobiel betalen is om dezelfde reden heel snel uitgegroeid tot
een vertrouwd betaalkanaal. Voor slagers die vandaag nog vasthangen aan een contract voor een verouderde terminal – vaak met belachelijk hoge kosten per geregistreerde betaling – is dit wellicht het moment om één en ander te herbekijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*