
De Belgische rundveehouderij daalde in 2020 met 1,7% tot 2,33 miljoen stuks, zo blijkt uit de officiële enquête. Zo’n 783.000 runderen werden naar de slacht gestuurd, een daling van 6,6% ten opzichte van 2019 Als gevolg daarvan daalde de hoeveelheid geproduceerd rundvlees met 3,5% tot 255.000 ton.
Belgische vleesleveranciers verkochten in 2020 wereldwijd 158.767 ton rundvlees, een daling van 7,6% ten opzichte van het jaar ervoor. Bijna 90% van de buitenlandse handel van België in rundvlees, of 140.853 ton, kwam voor rekening van de EU-27, zo schreef Vam het. Zo daalden de volumes in de intracommunautaire handel met zelfs 10% ten opzichte van 2019. Hoofdafnemer Nederland bestelde 49.243 ton, aanzienlijk minder goederen (-17,2%) tijdens de pandemie dan in 2019. Tegelijkertijd daalde de invoerbehoefte van Frankrijk met drie procent tot 37.210 ton. Ook Duitsland verminderde zijn volumes, met 9,6% tot 24.671 ton.
Derde landen
Het Belgische rundvlees werd daarentegen steeds populairder op de markten van derde landen, met een stijging van de uitvoer met 16,8% tot 17.914 ton, aldus Vlam. De belangrijkste afnemers zijn Ivoorkust, Ghana en Groot-Brittannië. Het Belgian Meat Office is verantwoordelijk voor de promotie van rund- en varkensvlees in het buitenland.
Bron: afz
Geef als eerste een reactie