Milieu-effecten moeten worden opgenomen in de voedingsdriehoek

De Voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven, die de burger wil begeleiden op het vlak van gezonde voeding wil voortaan ook meer rekening houden met de impact van voeding op het milieu. Daarin valt op dat plantaardig voedsel meer ruimte inneemt. Wat goed is voor onze gezondheid, is immers vaak ook goed voor het milieu!

Is het beter om kraanwater of gebotteld water te drinken? Welke planten en vruchten zijn echt lokaal of seizoensgebonden? Moet ik vis of vlees kopen? “We worden geconfronteerd met een groeiende vraag naar advies over ecologisch verantwoorde voeding,” legt Jolien Jonckheere van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven uit. Daarom heeft het instituut, in samenwerking met het Departement Omgeving, het milieuaspect versterkt. De voedingsdriehoek gaat vergezeld van aanbevelingen voor een gezonde en tegelijk milieuvriendelijke voeding.


Tips voor kant-en-klaarmaaltijden

De consumenten krijgen zeven tips om gezonde en milieuvriendelijke voedselkeuzes te maken. Zo is het belangrijk vooral kraanwater te drinken, aangezien dit het effect van het verpakken en vervoeren van flessenwater elimineert, en meer fruit en groenten te eten, bij voorkeur die van het seizoen. Peulvruchten, volle granen en noten moeten vaker op het menu staan en het eten van minder vlees wordt aanbevolen. Gevogelte, vis en eieren zijn te verkiezen boven rood en verwerkt vlees.

De consumenten wordt ook aangeraden zo weinig mogelijk “lege calorieën” te eten en te drinken, zoals frisdrank, snacks en snoep. Het is ook belangrijk om voedselverspilling te voorkomen en niet meer te eten dan ons lichaam nodig heeft.

Maar, Jonckheere zegt dat de sleutel van goede voeding ligt bij het vinden van een evenwicht. Het is belangrijk om van eten te genieten en het moet mogelijk zijn om ons af en toe wat te gunnen. Ook is “gezond eten” in sommige gevallen niet hetzelfde als “milieuvriendelijk”, geeft zij toe. “Denk aan vis, bijvoorbeeld. Het is heel gezond, maar de milieu-impact is soms minder gunstig. Maar bij een dergelijke tegenstrijdigheid is het heel goed mogelijk een compromis te vinden, bijvoorbeeld door één of twee keer per week vis op het menu te zetten”.


Een gedeelde verantwoordelijkheid

Natuurlijk vervullen de consumenten daarbij zelf een belangrijke rol. Uit enquêtes blijkt echter dat de helft van de mensen eerder voor een gezondere voedingsoptie zou kiezen als zij daarbij werden ondersteund. “Aangezien onze – vaak onbewuste – keuzes door kostprijs en marketing worden gestuurd, ligt er een belangrijke taak bij producenten, voedingswinkels en retailers, restauranthouders, horeca, (lokale) overheden, media en influencers”, legt Loes Neven van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven uit. “We willen een kompas bieden voor iedereen die betrokken is bij het Vlaamse voedselsysteem, van boer tot bord. Alleen door onze krachten te bundelen kunnen we werken aan een gezonde toekomst voor onszelf en onze planeet.”

Voor meer informatie over de Voedseldriehoek, zie de website van het Vlaams Instituut voor Volksgezondheid en Leven: www.gezondleven.be.

Bron: Vilt

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*