Zeven generaties “geslacht” Vande Walle

Al zeven generaties lang zorgt slagerij Vande Walle ervoor dat er lokaal vlees wordt gekweekt en geslacht. Knack sprak met Ruben Vande Walle, zevende generatie van een slagers-slachterijfamilie.

We onthouden graag enkele opmerkelijke uitspraken uit dit interview. “Door de hormonenproblematiek is mijn vader overgestapt op het kweken van schapen in plaats van runderen. En dat was een schot in de roos, want de mensen kwamen van heinde en ver om een goed stukje lamsvlees te kopen.”

“In 2000 twijfelde ik of ik de slachterij wel zou verder zetten? Wij moesten investeren in iets dat op zichzelf niet rendabel was en tegen de tijdgeest inging. In die tijd gingen veel slachthuizen failliet als gevolg van de vernieuwingen die nodig waren na de invoering van Beltrace, het elektronisch paspoort voor elk dier. Het moet worden gescand en geregistreerd bij het slachten. Gelukkig beseften we dat de slachterij een essentieel onderdeel is van onze geschiedenis en ons succes.”

“Ik kan alleen slager zijn omdat ik ook boer ben. Zo kan ik nu en dan ontsnappen aan de drukte hier. Dan rijd ik van de weide door naar mijn vriend Hans Ronsse die het Vlaamse varken fokt dat we net zijn beginnen te verkopen. Een uitstekend product! We missen chauvinisme, trots op wat lokaal en goed is. Het is een schande. Ik ben erg trots als ons vlees ergens op het menu staat. Toen ik zag wat chef Michaël Vrijmoed met ons lamsvlees deed in zijn tweesterrenrestaurant Vrijmoed in Gent, en ik onze naam op de kaart zag staan, was ik zo trots dat ik wel had kunnen huilen. (lacht)”

“Vrezen dat de vleesconsumptie zal stoppen, doe ik niet. Elke vleescrisis, van de dioxinecrisis tot de horrorvideo’s over slachthuizen, drijft mensen weg van vlees. Ik zie dat positief in. Als je minder vlees gaat eten, kun je het lokaal gaan kopen. Dit is de meest effectieve manier om verandering teweeg te brengen. Eet niet alleen minder vlees, maar eet beter vlees. Lokaal geteeld, diervriendelijk, en niet belachelijk goedkoop. “

Wet

“De wetgever kan het ons echt vervelend maken. Ik heb eigenlijk geen probleem met de wet, maar wel dat de geest van de wet aan het verdampen is. De letter van de wet blijft over! Ik zal je een voorbeeld geven: Bij de slachterij moet ik nu een dak over de dieren zetten, zodat ze niet in de regen staan. Ja, de dieren die wij hier slachten hebben hun hele leven in de wei doorgebracht, soms dag en nacht, maar zij zouden zeker niet het laatste uur van hun leven in de regen moeten doorbrengen. Je kunt alleen zo denken als je de praktijk niet kent.”

“Ik ben niet tegen strikte regels. Het probleem is dat wij als klein slachthuis aan dezelfde regels zijn onderworpen als de reuzen. De inspecteurs beseffen dat ook. Het zou voor hen ook gemakkelijker zijn om te werken als zij dit onderscheid konden maken.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*