China: steeds meer vraag naar varkensvlees

China heeft vorig jaar een recordhoeveelheid varkensvlees ingevoerd als gevolg van de Afrikaanse varkenspest (AVP); dit jaar zijn de ingevoerde hoeveelheden tot dusver zelfs nog groter. Zowel Duitsland als België zijn door eerdere uitbraken van de Afrikaanse varkenspest nog altijd afgesloten van de Chinese markt.

Volgens gegevens van de douane heeft China in het eerste kwartaal van 2021 in totaal 1,43 miljoen ton varkensvlees, inclusief bijproducten, ingevoerd; dat is 237 400 ton, of een vijfde, meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het grootste deel, 1,14 miljoen ton, bestond uit verse en diepgevroren producten, waarvan het invoervolume met 22,9% toenam. De toename van bijproducten was bescheidener en bedroeg 9,4% tot 289.200 ton.

Spanje heeft zijn aandeel aanzienlijk vergroot

Verreweg de belangrijkste leverancier van varkensvlees op de Chinese markt was Spanje. Het door de Iberiërs verscheepte volume steeg met 241.900 ton of 113,4% tot 455.200 ton in vergelijking met de eerste drie maanden van 2020. Als gevolg van deze zeer goede afzetmogelijkheden werden slachtvarkens schaars in Spanje.

De op een na belangrijkste leverancier van derde landen waren de Verenigde Staten; de verkoop van deze landen daalde echter licht met 1,2% tot 209.000 ton. Hoewel de uitvoer van bijproducten uit de VS naar China met 64,5% steeg tot 71.700 ton, woog de daling van de uitvoer van verse en diepvriesproducten met 18,3% tot 137.300 ton zwaarder door.

Nederland heeft, net als vele andere landen van de Europese Unie, zijn uitvoer van varkensvlees naar China zien toenemen. De totale tonnage steeg met 40,1% tot 140.800 ton in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020. Denemarken volgde op de voet, met een stijging van de verkoop met bijna 10% tot 128.600 ton, hoewel dit werd afgeremd door een stagnerende verkoop van bijproducten.

Brazilië heeft zijn verkoop van delen van varkensvlees aan China met 41,5% opgevoerd tot 121.200 ton, maar staat slechts op de vijfde plaats van de belangrijkste leverancierslanden door de relatief lagere uitvoer van bijproducten, die in totaal 125.500 ton bedroeg.

Duitsland en ook België verliest

Duitsland heeft zijn grote marktaandeel in China volledig verloren na de opkomst van AVP; dit verklaart ook de sterke winst die andere concurrenten hebben geboekt. België is ondertussen vrij van AVP, maar kon nog niet terugkeren als leverancier.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*