Straks een Vlaams Culinair Centrum in Antwerpen

De Vlaamse regering zal de komende vijf jaar 218,5 miljoen euro investeren in toerisme. Het geld zal onder meer gaan naar natuurreservaten, verschillende kastelen, religieus erfgoed en conferentiecentra. Er komt ook een Vlaams culinair centrum en een nieuw centrum ‘De Ronde’ in Oudenaarde.

Het is de bedoeling om Het Loodswezen in Antwerpen om te vormen tot een Vlaams culinair centrum. Naast een restaurant zal het beschermde gebouw ook een kookworkshop voor chef-koks, een microbrouwerij en winkels huisvesten.

Vlaams culinair centrum

Het wordt een plek waar toeristen kennis kunnen maken met lokale streekproducten en Vlaamse chef-koks. Het zal deze toeristen ook helpen hun weg naar de brouwerijen sneller te vinden. In totaal is 21 miljoen euro uitgetrokken om het culinaire erfgoed van Vlaanderen te promoten. Het doel van het VCC is om restauranthouders van over de hele wereld de kans te geven het culinaire erfgoed van Vlaanderen te ontdekken en hen vervolgens de wereld in te sturen als ambassadeurs van de Vlaamse keuken en culinaire rijkdom. In de praktijk worden de doelstellingen van het centrum echter voortdurend verfijnd aan de hand van internationale vergelijkingen en enquêtes onder belanghebbenden, deskundigen, bezoekers, bewoners en ondernemers”, aldus minister Zuhal Demir.

Voorbarig enthousiasme

Volgens Zuhal Demir wordt het centrum een ultramoderne en zeer erkende plaats. Een technologische mijlpaal,” zegt zij. Het VCC zal een voortrekkersrol spelen op het gebied van duurzaamheid, innovatie, bruikbaarheid en toegankelijkheid. Het zal ook multifunctioneel zijn. Het zal beschikken over studio’s en kooklabo’s voor lessen en opleidingen, proeflokalen, een ruimte voor een microbrouwerij, een creatieve werkplaats en een sprekershoek. Sommige Antwerpse chefs reageren nu al enthousiast op dit nieuws.

Fragmentatie

Zonder dit initiatief onmiddellijk de grond in te boren, lijkt dit plan het zoveelste initiatief te zijn dat kan leiden tot een verdere versnippering van energie en financiële middelen binnen de gastronomie. Toerisme Vlaanderen leent graag zijn naam aan een initiatief als “Jong Keukengeweld”, maar moet het hebben van een onduidelijke nbreng van één belangengroep. Daarnaast is er het Nationaal Culinary Team, bekend van onder meer de Bocuse d’Or, terwijl de Meesterkoks ook aanspraak maken op de titel van “Ambassadeurs van de gastronomie”. Andere initiatieven zijn de Week van de Smaak.
Nu er veel geld beschikbaar is gesteld, is de vraag wie wanneer uit de kas kan putten. Het gaat ook niet om de lange termijn of om de vraag hoeveel geld er beschikbaar zal zijn na de opstart om efficiënt het huis te runnen? Veel kritische vragen die noodzakelijkerwijze vooraf moeten gesteld worden!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*