Delhaize wordt Belhaize: zo wil het producten uit België in de kijker zetten


Delhaize koopt elk jaar voor 3 miljard euro aan producten bij zijn 1.600 Belgische leveranciers. Deze producten maken 70% van het assortiment uit en omvatten vlees, verse groenten en fruit, kaas, melk en brood. De Belgische supermarktketen is van plan het aandeel van lokale producten in zijn 763 supermarkten de komende jaren verder te verhogen.

Hiermee lijkt het bedrijf in te spelen op de stemming van zijn klanten. “Mensen zijn steeds bewuster op zoek naar producten van Belgische oorsprong. Sinds het begin van de gezondheidscrisis is hun populariteit nog nooit zo groot geweest”, aldus het bedrijf in een persbericht. Delhaize wijst er bijvoorbeeld op dat de vraag naar lokale producten tegen 2030 met meer dan 15% zal stijgen.


Volgens de supermarktketen is het een combinatie van factoren die de consument doet neigen naar lokale producten. Kwaliteit, smaak, variëteit, transparantie, duurzaamheid en steun voor de lokale economie spelen allemaal een belangrijke rol. De groeiende belangstelling voor lokaal voedsel wordt ook bevestigd door een enquête die Fairtrade in april 2020 heeft gehouden. Daarin zegt 42% van de Belgen in de toekomst bewuster lokale en Belgische producten te willen consumeren.

Delhaize wijst erop dat er voor sommige producten, zoals exotisch fruit, geen lokale alternatieven zijn. De laatste jaren zijn er echter veel nieuwe producten in ons land geïntroduceerd. “Mensen associëren Belgische producten vaak met de klassiekers: witloof, appels, streekbieren, koekjes. Maar er zijn ook vaak verrassende producten waarvan niemand had verwacht dat ze in ons land zouden worden geproduceerd. Zo hebben we al een ruim assortiment Belgische kwaliteitswijnen en bieden we binnenkort voor het eerst Belgische thee aan”, legt persverantwoordelijke Roel Dekelver uit.


Volgens de supermarktketen heeft de lokale productie vele voordelen ten opzichte van ingevoerde producten. “Bovenal kan de klant rekenen op verse producten. En door met Belgische producenten te werken, kunnen ook kortere afstanden en directe relaties tot stand gebracht worden, wat een beter inkomen garandeert voor de leveranciers”, legt Dekelver uit.

Belgische producten worden vaak geassocieerd met de klassiekers: witloof, appels, streekbieren, koekjes. Maar er zijn ook verrassende producten die niemand in België zou verwachten, zoals wijn en thee.Roel Dekelver – persverantwoordelijke voor Delhaize: “Door de kortere afstanden tussen de fabrikant en de distributiecentra kan Belhaize ook zijn koolstofvoetafdruk verkleinen met lokale producten. Dit is een van de inspanningen van de detailhandelaar in het kader van zijn Lion Footprint-duurzaamheidsprogramma. Door deze inspanningen beweert het bedrijf vanaf dit jaar koolstofneutraal te zijn in zijn 763 winkels.”

Om het belang van lokaal voedsel te benadrukken en zijn leveranciers te bedanken, zal Delhaize in mei zijn naam veranderen. De 1.600 Belgische producenten zullen meer op de voorgrond treden en sommige verpakkingen zullen tijdelijk een ander logo dragen om hun lokale wortels te benadrukken.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*