“Er is geen bewijs dat rood vlees schadelijker is dan wit vlees”

Professor Spector * weerlegt in het boek ‘Ingelepeld’ – dat in maart van dit jaar in het Nederlands verscheen – allerlei stellingen en aannames die we doorgaans zonder meer accepteren. Maar ook de stelling dat rood vlees en verwerkt vlees kankerverwerkend zijn, verwerpt hij compleet. Vorig jaar noemde de Wereldgezondheidsorganisatie rood vlees en verwerkte vleesproducten nog kankerverwekkend. “Er is te weinig bewijs om die bewering te staven”, stelt Spector. Hij spreekt van een tactiek om mensen bang te maken.

Tim Spector meent dat er geen bewijs is dat rood of verwerkt vlees kankerverwekkend is. Veel van het onderzoek in de voedingswetenschappen is van zeer twijfelachtige kwaliteit. Vaak wordt een stof geïsoleerd uit een voedingsproduct dat honderden stoffen bevat, en vervolgens in een reageerbuis in zeer hoge doses toegediend aan menselijke of muizenkweekcellen. Dit blijkt bijna altijd kankerverwekkend te zijn, maar men vergeet dat de honderden andere stoffen in het product misschien wél nuttig kunnen zijn of zodanig met andere stoffen kunnen reageren dat de stof in kwestie een heel ander effect heeft. Zo zou verwerkt vlees ook slecht zijn omdat het nitrieten bevat. Maar heel veel planten bevatten nitrieten. Daar hoor je dan weer niets over”, vertelt de Professor.

PAK’s: ook zo’n verzonnen verhaal?

Tim Spector: “De verwarring is vaak het resultaat van slechte wetenschap. Een goed voorbeeld is de waarschuwing voor het gevaar van polycyclische aromatische koolwaterstoffen, of PAK’s. Deze kunnen zich vormen wanneer vlees boven een vlam wordt gekookt, zoals op een grill, en worden als kankerverwekkend beschouwd. Deze bewering is echter gebaseerd op laboratoriumonderzoek en een kleine studie van brandweerlieden die vaak aan rook werden blootgesteld. Tenzij je elke dag twee kilo gegrilde biefstuk eet, zijn je kansen om kanker te krijgen van pakketjes zo goed als nul.”

“Ik pleit voor minder vlees eten omdat de planeet alleen zal overleven als we overschakelen op een grotendeels plantaardig dieet. De manier waarop we vandaag vlees produceren en consumeren is niet duurzaam. Er is echter geen bewijs dat rood vlees schadelijker is dan wit vlees.

  • Spector is hoogleraar genetische epidemiologie en directeur van het TwinsUK-register aan het King’s College in Londen. Hij is een specialist in tweelingstudies, genetica, epigenetica, en microbioom en voedingsleer. Hij verschijnt regelmatig als deskundige op televisie en schrijft onder meer voor The Guardian.

INGELEPELD In Maart verscheen het boek van Tim Spector in het Nederlands. ‘Ingelepeld’. Veel van wat ons over voeding wordt verteld is misleidend, of zelfs gevaarlijk voor onze gezondheid. De drie boosdoeners zijn: slechte wetenschap, verkeerde interpretatie van onderzoeksresultaten en de voedingsindustrie. Voeding is ons belangrijkste medicijn. Het wordt hoog tijd dat we leren hoe we daar het beste gebruik van kunnen maken, niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar ook voor de toekomst van onze planeet. Dit boek is een tegengif tegen de sprookjes over voeding die we ingelepeld hebben gekregen en waardoor we alsmaar ongezonder en ongeruster zijn geworden. Het gaat over een andere manier van denken over voeding en dieet, en laat zien dat iedereen een individu is, in plaats van de ‘gemiddelde’ persoon voor wie de richtlijnen bedoeld zijn.
Per hoofdstuk ontkracht Tim Spector een mythe, zoals over light dranken, veganisme, vis, vlees, cafeïne, vitaminesupplementen, dieetadviezen voor tijdens de zwangerschap, biologische voeding, of de effecten van voeding op het milieu.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*