Verkoop vleesalternatieven steeg tijdens coronajaar met een kwart


In het coronajaar is de verkoop van vleesvervangers met bijna een kwart gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Wie koopt deze vleesvervangers in België, en zal deze groep blijven groeien?

Volgens marktonderzoeksbureau Nielsen, dat de wereldwijde detailhandel meet, zijn vleesvervangers op plantaardige basis goed voor een omzet van 51,3 miljoen euro tussen maart 2020 en eind februari 2021. In 2018-2019 was dat 38,6 miljoen. “In de afgelopen twaalf maanden hebben we een sterke stijging gezien van bijna 24%,” zegt Midas Veraart, analytisch consultant bij Nielsen. “Dat is aanzienlijk meer dan de totale markt voor bekende voedingsmerken, die met bijna een tiende is gegroeid. “Volgens een studie van Nielsen vermindert 44% van de Belgen zijn vleesconsumptie. “De belangrijkste redenen zijn empathie voor dieren, een gezonder dieet en zorg voor de planeet,” zegt Midas Veraart.

Roel Dekelver, woordvoerder van supermarktketen Delhaize, bevestigt dat er “een aanzienlijke stijging van de vraag naar dit soort producten” is. De verkoop van vlees is niet zo sterk gestegen. Onze klanten besteden steeds meer aandacht aan een evenwichtige voeding. Het assortiment wordt ook voortdurend verbeterd, net als de smaakbeleving. Het aandeel van vleesproducten op plantaardige basis neemt elk jaar toe.

Vlam: de totale markt groeide sterk

Ondanks deze stijging blijft de markt voor vegetarische vleesvervangers marginaal, aldus het Vlaams Centrum voor Landbouwmarketing (VLAM). Vorig jaar hebben de Belgen gemiddeld 0,41 kilogram vegetarische vleesvervangers geconsumeerd en 29,5 kilogram vlees. “De binnenlandse consumptie is voor alle producten sterk gegroeid”, zegt woordvoerster Liliane Driesen. “De markt voor vegetarische vleesvervangers is met 17% gegroeid, maar de markt voor vlees is ook met 13% gegroeid.”

Uit een enquête van VLAM in samenwerking met onderzoeksbureau iVox blijkt dat bijna een kwart van de Belgen minstens één keer per week een vegetarische vleesvervanger eet. Meer dan viervijfde van de respondenten zei dat ze vinden dat vlees deel uitmaakt van de Belgische eetcultuur.

Vooral flexitariërs doen markt swingen

De uitbreiding van de doelgroep van vegetariërs naar flexitariërs is de basis om een degelijke markt van vleesalternatieven te kunnen uitbouwen. Die is noodzakelijk voor producenten van plantaardige vleesvervangers om winstgevend te kunnen zijnFirma’s investeren niet graag in een marginale markt. Maar als 23% van de Belgen aangeeft flexitariër te zijn, dan wordt het wél de moeite. Vegetariërs vertegenwoordigen slechts 1% van de consumenten.

Maar wie zijn die flexitariërs? Liliane Driesen: “We hebben enkele gegevens op basis van huishoudens die ten minste één keer per jaar vegetarische vleesvervangers kopen. Het zijn vooral jonge gezinnen. Het zijn ook meer welvarende consumenten. Ze zijn gevoelig voor dierenwelzijn, gezonde voeding en duurzaamheid. Deze kwesties wegen minder door bij oudere mensen. Zij zijn niet ongevoelig voor deze thema’s, maar zij hebben de neiging om hun eetgewoonten te behouden. Ze passen die niet meer zo gemakkelijk aan.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*