BonRill boekt succes met veggie producten op basis van oesterzwammen

BonRill bestaat al sinds 1889, maar twee jaar geleden sloeg het bedrijf een nieuwe weg in. Met oesterzwammen begonnen ze allerlei vegetarische producten te creëren die vandaag erg in trek zijn. Aan de basis van die ommezwaai lag Caroline Vercauteren, de vrouw van Thomas, de achterkleinzoon van de stichtster van Bon Rill. “In ons traditioneel aanbod hebben we de traditionele hammen en het kopvlees al afgestoten. Het vegetarische aanbod zal midden 2021 al de helft van de omzet van BonRill uitmaken. De rillettes  blijven we nog wél produceren.

Caroline Vercauteren: apotheker met een passie!

BonRill wil vooral flexitariërs aanspreken. Caroline Vercauteren: “Volgens gegevens van Vlam noemt 23% van de Belgen zich flexitariër. Bon Rill wil met degelijke plantaardige alternatieven vooral die groep de kans geven om zich gevarieerder te voeden. Bovendien willen we lekkere producten aanbieden”, gaat Caroline verder. “Vegetariërs en veganisten vertellen ons vaak dat de smaak en textuur van de huidige vegetarische alternatieven te ver afstaan van het originele product. Daarom leggen we bij de ontwikkeling van onze spreads, de worsten en het broodbeleg de nadruk op een aangename textuur, op een fijne smaak, maar ook een uitgekiend nutritionele profiel.”

De producten van Bon Rill zijn gemaakt met oesterzwammen, maar hebben de textuur, smaak en geur van klassieke spreads zoals krabsalade, paté of kipcurry. Bon Rill kweekt ondertussen zelf oesterzwammen in hun schuur. Maar ook veel boeren in de streek van Ieper kweken al oesterzwammen in opdracht van Bon Rill. Het voordeel aan dit product is dat je het om de veertien dagen kunt oogsten.Caroline Vercauteren:

Wat bij Bon Rill twee jaar geleden startte als een experiment in Ieper – veggie producten maken met oesterzwammen als grondstof – is vandaag uitgegroeid tot een grote productielijn. Caroline Vercauteren: “Mijn man Thomas wilde de zaak niet overnemen, maar ik had wel interesse. Tenminste als we het over een andere boeg zouden gooien. Het bedrijf was een traditionele leverancier aan slagers en restaurants en stond bekend om zijn rillettes. Maar het was een krimpende markt. Het aantal slagers neemt af en de grote charcuteriebedrijven hebben de retailmarkt al verovered. BonRill had daar de boot volledig gemist. Enkel voor de rillettes werd er aan de retailers geleverd.”

Veggie salade, heerlijk in de zomer

De vegetarische producten zijn nu goed voor 35% van de omzet van Bon Rill

Duurzaam

“Naar mijn mening heeft veganistische charcuterie een mooie toekomst”, vervolgt Vercauteren. “Koolstofvoetafdruk, dierenleed, overbevissing… het zijn thema’s die in een stroomversnelling geraken. Telkens als er een hittegolf is, leggen de experts de link met de opwarming van de aarde en is de boodschap dat we minder vlees moeten eten. Het maakte een knoop in onze maag omdat het onze industrie was. Nu is het andersom, en het is leuk om aan de goede kant van de geschiedenis te staan. De keuze om met oesterzwammen te werken als “vleesbasis” is een bewuste keuze. Veel vleesvervangers zijn exotisch: tofu, soja, quorn, seitan. Wij vinden dat het verhaal geen steek houdt als de grondstoffen massaal worden ingevoerd uit verre gebieden, zoals Zuid-Amerika, waar de productie ervan veel water vergt, zoals bij soja het geval is. Of waar de productie tot ontbossing leidt. Maar met oesterzwammen hebben we een totaal andere basis. We maken er vervangvlees van en de plaatselijke boer kan die oesterzwam telen.”

Een vegetarisch offensief lanceren op het West-Vlaamse platteland, waar varkensvlees al decennialang staat voor lekker eten en ook veel mensen van een inkomen voorziet, is een hele uitdaging. Caroline Vercauteren: “In het begin was het – om het zacht uit te drukken – niet gemakkelijk. Als apotheker heb je geen stamboom in de vleesindustrie, en op al onze verpakkingen stond ‘opgericht in 1889’: dit bedrijf was een traditie. Het was een radicale start, maar met de hulp van een sterke CEO en goede bedrijfsresultaten zijn we erin geslaagd.

Foodbag

Precies een jaar geleden begon BonRill met het op de markt brengen van vegetarische producten, die nu goed zijn voor 35% van de omzet. “Hoewel, vanwege Corona deden we geen beurzen en was het moeilijk om mensen de producten te laten proeven. Zo’n groei hadden we niet verwacht. Naast Colruyt en Spar is ook de Zoo van Antwerpen een belangrijke klant, en onze worsten en visburgers zitten regelmatig in de Belgische foodboxen van de leverancier Foodbag.

Beelden: facebook, Foodbag

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*