25 jaar slagerij Asselberghs-Buts, 200 jaar Koningshooikt

De slagerij Asselberghs in de Dorpsstraat in Koningshooikt (Lier) bestaat al een kwart eeuw. De gemeente viert dit jaar ook haar 200-jarig bestaan. Om dit in perspectief te plaatsen, lanceren Kurt Asselberghs (49) en Hilde Buts (48) de Jutse Sigaar en de Jutse Varkensstaart.

“Ik heb het slagersvak geleerd bij slager Armand Smets in Lier, waar ik op 12-jarige leeftijd ben begonnen”, vertelt Kurt, “en op een bepaald moment vond ik het tijd om voor mezelf te beginnen. Twee jaar lang hebben we gezocht naar een geschikte locatie in de provincie Antwerpen.

“Toen we hoorden dat Luc De Vries en Hilda Van Goethem hun slagerij overlieten, hebben we geen moment geaarzeld. Voor de heropening van de zaak hebben we eerst de werkplaats gerenoveerd en daarna uitgebreid. Vier jaar geleden hebben we de winkel gerenoveerd. Sindsdien is hij in omvang verdubbeld.

Kurt Asselberghs “Ik koos voor een gedroogde varkensworst met een speciale kruiding. Ik gebruik varkensvlees van de slagerij. Dat zijn varkens die in de beste omstandigheden hebben geleefd en voor de slacht worden bedwelmd. Dat betekent dat ze zonder stress leven, wat heel belangrijk is voor de kwaliteit van het vlees”, aldus Asselberghs.

Ne Jutteneer en een Jutse sigaar samen in een juten zak?

Ne Jutteneer

Asselberghs associeert de Jutse Sigaar, zoals hij de droge worst noemt, ook met de viering van het tweede eeuwfeest van Koningshooikt: “Binnenkort laat ik jute zakken bedrukken met varkenskoppen, en daar stop ik dan zes Jutse sigaren in”, zegt hij. De dorpsraad Koningshooikt zou ze dan kunnen verkopen bij haar pak Ne Jutteneer, het bier dat de dorpsraad brouwt. Cafés zouden Ne Jutteneer kunnen aanbieden met een Jutse sigaar.

De Jutse Sigaar is per stuk te koop voor € 0,99. Binnenkort komt er ook een cola-versie. De gedroogde worsten worden in een houten stokje gewikkeld en heten in deze versie Jutse Pig Tails, die Kurt Asselberghs en Hilde Buts per gewicht zullen verkopen.

Tegen de zomer zal Kurt Asselberghs zijn specialiteitenassortiment hebben uitgebreid. “Vanaf de eerste dag dat we de winkel hadden, heb ik de Jutse boerenkop zelf gemaakt. Het is trouwens nog steeds het recept van Luc en Hilda. Ik giet de kop al snel in twee halve vormen. Als de kop is afgekoeld, voeg ik de twee delen samen en dan krijg je een heel varken van een pond.”

www.slagerijasselberghs.be

Beelden: Facebook Kwaliteitsslagerij Asselberghs, Polle Bosmans

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*