
In de zaak tegen het slachthuis Verbist in Izegem heeft de rechtbank van Ieper besloten de undercoverbeelden die door dierenrechtenorganisatie Animal Rights waren gemaakt, ongeldig te verklaren. Als gevolg daarvan werden het slachthuis en zijn 76-jarige manager niet veroordeeld voor overtredingen op het gebied van dierenwelzijn. Zij moeten echter wel een boete van respectievelijk 8.000 en 4.000 euro betalen voor onregelmatigheden bij het vervoer en overtredingen van de hygiënevoorschriften.
In september 2017 bracht Animal Rights undercoverbeelden naar buiten van mishandelingen in het slachthuis van de Verbist Group in Izegem. Met behulp van een verborgen camera legde de dierenrechtenorganisatie vast hoe runderen met stokken en elektrische schokken werden gegeseld en levend werden gekookt. Directeur Louis Verbist erkende dat “sommige beelden absoluut onaanvaardbaar zijn” en zei dat hij alles zou doen wat in zijn macht ligt om dit in de toekomst te voorkomen.
Gevolgen
De gevolgen van deze beelden voor het slachthuis waren enorm. De Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA), legde onmiddellijk een tijdelijke sluiting van het slachthuis op. De supermarktketen Delhaize heeft de samenwerking met het slachthuis met onmiddellijke ingang stopgezet en ook Colruyt heeft de bestellingen en leveringen bij het slachthuis opgeschort. Toen het slachthuis na twee weken weer open mocht, had het bijna al zijn klanten verloren. Het slachthuis probeerde zijn activiteiten te hervatten, maar werd drie jaar geleden gesloten.
Ongeveer drie en een half jaar na de gebeurtenissen deed de rechtbank van Ieper uitspraak in de zaak. De rechter besloot om de beelden van Animal Rights niet als bewijs te gebruiken. Als gevolg daarvan werden het slachthuis en zijn manager vrijgesproken van de aanklacht van dierenmishandeling. De openbare aanklager had er echter op aangedrongen de camerabeelden niet uit te sluiten van de procedure en had een boete geëist van 16.000 euro voor het bedrijf en 12.000 euro voor de manager.
Rechtstaat
Volgens advocaat Tom Bauwens, die manager Louis Verbist bijstond tijdens het proces, waren de beelden illegaal verkregen. “Zelfs een politieagent kan niet zomaar besluiten om naar een plek te gaan en een camera te installeren. Hij heeft toestemming nodig van de rechtbank om dat te doen. Bovendien werd 70 uur beeldmateriaal gefilmd, maar slechts een klein gedeelte werd eruit gehaald. Bovendien vormen deze opnamen een inbreuk op de privacy,” betoogde hij in januari.
De rechter besloot met dit argument in te stemmen. Beide partijen werden vrijgesproken van de aanklacht van dierenmishandeling, maar kregen een boete van 8 000 euro voor het slachthuis en 4 000 euro voor de exploitant wegens onregelmatigheden bij het vervoer en inbreuken op de hygiëne. Animal Rights is teleurgesteld over het vonnis en is van plan in beroep te gaan. De advocaat van het slachthuis weigerde commentaar.
Bron: VILT
Geef als eerste een reactie