Duitsers eten minder vaker vlees

Nooit sinds het begin van het bijhouden van de statistiek hebben Duitsers gemiddeld zo weinig vlees gegeten. In 2020 zal de consumptie per hoofd van de bevolking met 750 gram zijn gedaald. Er zijn echter aanzienlijke verschillen tussen de soorten dieren die worden geconsumeerd.

De vleesconsumptie per capita is in 2020 in Duitsland tot een historisch dieptepunt gedaald. Met 57,3 kg per persoon was de consumptie lager dan ooit en dit op basis van cijfers van het Federaal Informatiecentrum voor de Landbouw (BZL – Bundesinformationszentrum Landwirtschaft). Volgens deze gegevens werd in totaal 750 gram minder vlees per persoon gegeten in vergelijking met 2019.

Er zijn echter verschillen, afhankelijk van het type vlees. Vooral de consumptie van varkensvlees is gedaald. Dit soort vlees daalde met 940 gram per hoofd. Ook van rund- en kalfsvlees werd 40 gram minder gegeten dan in 2019, terwijl de consumptie van pluimveevlees met 180 gram toenam.

Dalende vleesproductie

Ook de vleesproductie en de buitenlandse handel vertoonden een daling. In 2020 werd volgens de gegevens vlees met een slachtgewicht van 8,5 miljoen ton geproduceerd – ongeveer 1,6 procent minder dan in 2019. Er was een daling van 2,4 procent in de productie van varkensvlees, en 2,7 procent minder in de productie van rund- en kalfsvlees. De nettoproductie van pluimveevlees is echter met 1,7% gestegen, in overeenstemming met de consumptie.

De in- en uitvoer van vlees is in het pandemiejaar aanzienlijk gedaald. Zo importeerde Duitsland vorig jaar levende dieren met een slachtgewicht van iets minder dan 653.000 ton – 14,8 procent minder dan in 2019. Ook de export – iets minder dan 453.000 ton – kende een daling van elf procent. De invoer en uitvoer van vlees, vleesproducten en conserven daalden met respectievelijk 7,8 en 6,5 procent ten opzichte van 2019.

Het BZL- Bundesinformationszentrum Landwirtschaft (BZL) maakt deel uit van het Federaal Agentschap voor Landbouw en Voeding (BLE). Het federale agentschap maakt op zijn beurt deel uit van het Ministerie van Landbouw.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*