Milieueffect van kweekvlees

Wat is het milieueffect van een kilo kweekvlees in een commercieel productiescenario? Dat is de centrale vraag van het nieuwe onderzoek van CE Delft in opdracht van GAIA en The Good Food Institute (GFI).

“De landbouw heeft een grote invloed op het milieu,” legt Hermes Sanctorum, consultant kweekvlees voor GAIA uit. “Daarom hebben we een studie laten uitvoeren waarin kweekvlees wordt vergeleken met slachtvlees. Deze studie, die is uitgevoerd in samenwerking met The Good Food Institute, is een wereldprimeur: het is de eerste keer dat een studie over kweekvlees is gedaan in samenwerking met kweekvleesbedrijven en met gedetailleerde gegevens van die bedrijven.”

Impact kweekvlees op milieu

Wat zijn de belangrijkste bevindingen van de studie? Wanneer kweekvleesproducenten ervoor kiezen om met groene energie te produceren, presteert kweekvlees beter dan alle conventionele vleessoorten. Conventioneel rundvlees heeft nog steeds de grootste impact op het milieu, gevolgd door conventionele melk. Volgens de prognoses van de energiemix voor 2030 doet kweekvlees het beter dan rundvlees. Hierbij gebruiken producenten van kweekvlees (en alle andere spelers in de keten) elektriciteit uit kolen, gas, wind, zon, … volgens internationale voorspellingen. Wanneer kweekvleesproducenten kiezen voor groene stroom voor hun bioreactoren, dan doet kweekvlees het een pak beter dan varkens- of kippenvlees.

Hermes Sanctorum: “Deze studie is het zoveelste bewijs dat de grootschalige consumptie en productie van vlees, vooral rundvlees, een zeer negatief effect heeft op het milieu. Als gevolg daarvan blijven plantaardige producten het milieuvriendelijkst en blijft GAIA in de voorste gelederen staan als pleitbezorger van een plantaardig dieet. Maar volgens Sanctorum is het een illusie te denken dat iedereen een volledig plantaardig dieet zal volgen. “De vleesconsumptie blijft wereldwijd toenemen.”

Beter dan tofu

Hoewel het landgebruik in deze studie niet zo cruciaal is, is het resultaat voor kweekvlees op dit punt bijzonder goed. Kweekvlees, zowel uit conventionele als uit hernieuwbare energiebronnen, presteert bijna drie keer beter dan kip; vlees uit hernieuwbare energiebronnen presteert zelfs beter dan tofu wat landgebruik betreft, aldus de studie. Door minder land te gebruiken, kunnen we werken aan het herstel van onze ecosystemen, bijvoorbeeld door herbebossing. Dit is van cruciaal belang voor de verbetering van het klimaat.

Morgen zal er geen fabrieksvlees in de supermarkten liggen. “Wij zijn ervan overtuigd dat het tegen 2025 op grote schaal kan worden geproduceerd. Wereldwijd zal in de toekomst steeds meer hernieuwbare energie worden gebruikt, dus vleesproductie is een win-win voor dierenwelzijn en milieu”.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*