Franse politieke rel over schoolmaaltijden zonder vlees

Wat begon als een tijdelijke kroningsregel in de Franse stad Lyon – geen vlees in schoolmaaltijden gedurende een bepaalde periode – werd dit weekend al snel een “onaanvaardbare belediging” voor Franse boeren en slagers en een “schandalige uiting” van een “moralistische en elitaire ideologie”.

Franse politieke rel over schoolmaaltijden zonder vlees. Politiek twittert over de ideologie in de schoolborden van de kinderen

Het plan dat de burgemeester van de Franse stad Lyon, Gregory Doucet van de groene partij, afgelopen weekend presenteerde, was eenvoudig: om de verdeling van de 29.000 schoolmaaltijden die dagelijks in zijn stad worden verstrekt te versnellen, en zo het risico van virusinfecties tijdens de pauzes te verminderen, zou het niet langer mogelijk zijn om tussen drie maaltijden te kiezen, maar slechts één. Aangezien verschillende kinderen vanwege hun geloof of religie geen vlees eten, besloot hij het vlees van het menu te schrappen. Geen vlees meer in de maaltijden, wel nog eieren en vis.

Op Twitter schreef de burgemeester in een toelichting dat de plannen tijdelijk zijn en dat zijn rechtse voorganger dezelfde maatregel vorig jaar had ingevoerd tijdens de eerste golf van de coronacrisis.

Belediging van de slagers

Ondanks al deze verklaringen brak er online een felle controverse uit die al snel het centrum van de macht bereikte: de regeringsgebouwen in Parijs. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin sprak op Twitter van een “schandalige ideologie”, een “moralistisch en elitair” beleid van de Groenen. Blijkbaar leven zij zo hoog in hun ivoren torens dat zij niet eens begrijpen dat “voor veel kinderen de schoolkantine de enige plaats is waar zij vlees kunnen eten”. Hij noemde het ook een “onaanvaardbare belediging” voor de vele boeren en slagers in Frankrijk.

Herziening

Kort daarna nam ook minister van Landbouw Julien Denormandie de digitale pen ter hand en twitterde: “Laten we ophouden het bord van onze kinderen te vullen met ideologie. Laten we ze het voedsel geven dat ze nodig hebben om te groeien. Vlees is daar een deel van.” De regio Denormandie heeft bij de regionale commissie een officieel verzoek tot herziening van het besluit ingediend.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*