Hoeveproducten via de lokale app Lokkal digitaal te verkrijgen

Drie jonge ondernemers startten de app Lokkal. Doel is om mensen via een app hoeveproducten te laten bestellen en die vervolgens thuis te beleveren, Ook slager Dierendonck levert grondstoffen, maar met hem nog vele andere landbouwers/producenten. Met “Lokkal” lanceren deze jonge ondernemers de eerste lokale online marktplaats van het land.

Achter deze app zitten Gert Aerts, Bernd Van Roosendael en Kim Herman. “Vandaag de dag verkopen veel boeren, kwekers en tuiniers hun voedsel in hun boerderijwinkel. Deze ketting kon niet korter zijn. Het is ook niet beter, want bijna niemand zal ontkennen dat deze producten van betere kwaliteit en lekkerder zijn dan de massaal geproduceerde – vaak uit het buitenland afkomstige – producten die je in de versafdeling van de supermarkt vindt. Het enige probleem is dat de klanten altijd zelf naar de boerderij moesten rijden om deze duurzame producten op basis van melk, groenten en vlees te kopen. Daarentegen heeft de coronapandemie de thuisbezorging van vers voedsel versneld. Dus dachten we: waarom geen bestelplatform rond de beste lokale producten van het land – van zuivel tot vlees tot brood tot vis – dat onmiddellijk bij u thuis kan worden geleverd?”

Recentelijk opgestart

Lokkal is iets meer dan drie weken geleden eindelijk gelanceerd. De gebruiksvriendelijke app, die kan worden gedownload in de App Store of Google Play, bevat al 660 producten van 100 verschillende leveranciers. Onder hen zijn bekende namen zoals slager Hendrik Dierendonck, maar ook onbekende boeren die nu hun sla of komkommers aan een veel breder publiek kunnen verkopen. “Met ons aanbod volgen we de normale seizoenen, net zoals boeren dat doen. Dus nu zult u bij ons geen prinsessenbonen vinden – die moeten uit Kenia komen – maar wel pastinaken en radijzen. Wij proberen ook afval zoveel mogelijk te vermijden. Daarom verkopen we de pasta van boer Olivier uit Diksmuide bewust als gedroogd voedsel, gemaakt van eieren die te klein zijn om te verkopen en gewoon zouden worden weggegooid.”

“Wat leveranciers betreft, zijn we selectief. Wij zorgen ervoor dat de producten van voldoende kwaliteit zijn en dat ze Belgisch zijn,” gaan de oprichters verder. “Dit zijn twee belangrijke pijlers van ons verhaal. We controleren ook of we het product al niet aanbieden. We worden echter steeds weer verrast door de enorme culinaire rijkdom van België. Wij hebben ontdekt dat ons land een enorme hoeveelheid kwaliteitsproducten te bieden heeft. Met Lokkal kunnen we ze nu beschikbaar maken voor het grote publiek.”

Eerlijke prijs

Net als in de boerderijwinkel of de natuurvoedingswinkel betaal je als klant natuurlijk wel iets meer. Zo kosten zes eieren van boer Olivier 3,6 euro, terwijl je voor een komkommer 2,5 euro betaalt. “We kunnen niet concurreren met het prijsbeleid van de supermarkten. Wij betalen onze “komkommerboer” dus een hogere aankoopprijs dan de detailhandelsprijs die een supermarkt zijn klanten aanrekent. Maar tegelijkertijd zorgt dit voor een eerlijke prijs voor de boer zelf.” Lokkal behoudt een marge van 20-30% op de uiteindelijke verkoopprijs.

De eerste paar weken zijn veelbelovend. Ondertussen is elke leveringsdag – drie keer per week – al goed voor 100 bestellingen. Dat overtreft onze verwachtingen ruimschoots.

Lokkal bevoorraadt momenteel de provincie Antwerpen en een aanzienlijk deel van Vlaams-Brabant. Gent zal spoedig volgen.

Benieuwd? Neem een kijkje op lokkal.be.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*