Vion introduceert slim cameratoezicht in slachthuizen

De vleesverwerker Vion gaat slimme camera’s gebruiken om het toezicht in slachthuizen te verbeteren. Er zal gebruik worden gemaakt van artificiële intelligentie om beelden van camera’s van slachthuizen te analyseren, waardoor doeltreffender kan worden opgetreden wanneer het welzijn van dieren in gevaar is. De software zal in eerste instantie worden geïnstalleerd in vestigingen in Nederland en Duitsland. België zal volgen, althans als de recente overname van het slachthuis Adriaens in Zottegem wordt goedgekeurd.

Grote slachthuizen in Nederland hebben de afgelopen jaren bewakingscamera’s ingevoerd. Honderden uren beeldmateriaal worden dagelijks gegenereerd. Hoewel het huidige cameratoezicht kan helpen problemen in de veehouderij op te sporen, heeft het zijn beperkingen, concludeert Vion. “In de praktijk zien slachthuizen slechts een beperkte en willekeurige selectie van de vele uren beeldmateriaal die elke dag worden gegenereerd. Hierdoor blijven de meeste beelden, en dus mogelijke problemen met dierenwelzijn, onzichtbaar,” legt het bedrijf uit in een persbericht.

Artificiële intelligentie bij videoanalyse

Om dit gat te dichten heeft Vion in samenwerking met de Dierenbescherming, Deloitte en Eyes On Animals een effectiever camerabewakingssysteem ontwikkeld en geïmplementeerd. De videosoftware maakt gebruik van artificiële intelligentie om de behandeling van dieren te controleren.

Het systeem detecteert bewegingen en interactie tussen mens, dier en voorwerp. Video’s die (mogelijk) afwijken van Vion’s protocol voor het omgaan met dieren worden automatisch geselecteerd door het algoritme van het systeem. Deze video’s kunnen via het controlepaneel worden bekeken. Zo kunnen de dierenwelzijnsfunctionarissen van Vion aan de hand van de video’s corrigerende maatregelen nemen om het dierenwelzijn te verbeteren.

Vermijden van stressmomenten in de bevoorradingsketen

Het intelligente camerasysteem detecteert bijvoorbeeld wanneer een dier achteroploopt tijdens het interne transport naar het slachthuis en wanneer zich opstoppingen voordoen. “Het doel is om deze stressvolle momenten, die zich vooral voordoen bij de aankomst en het uitladen van dieren, te vermijden”, zegt een woordvoerder van het bedrijf, dat vestigingen heeft in Nederland en Duitsland.

Het intelligente systeem wordt momenteel in die twee landen toegepast, maar zal uiteindelijk worden uitgebreid tot België. Deze maand kondigde Vion zijn intentie aan om het veeslachthuis Adriaens in Zottegem over te nemen. “Deze overname wordt momenteel onderzocht door de mededingingsautoriteit,” zei de woordvoerder. De overname van de rundvleesactiviteiten van Adriaens in België moet zorgen voor een betere distributie van de activiteiten van Vion naar de klanten in West-Europa.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*