Commissie Leefmilieu wil paal en perk stellen aan illegale handel in bushmeat

De kamercommissie leefmilieu heeft dinsdag unaniem een resolutie goedgekeurd waarin de federale regering oproept de strijd tegen illegaal tropisch bushmeat op te voeren. “Het is belangrijk om de strijd tegen bushmeat te verhogen: het is niet alleen een bedreiging voor de biodiversiteit, het is ook een bedreiging voor de volksgezondheid”, zei Kris Verduyckt (sp.a), die de resolutie mee indiende.

Bushmeat is het vlees van tropische dieren zoals apen, krokodillen, schubdieren, slangen of vleermuizen. Jaarlijks worden tientallen tonnen bushmeat illegaal het land binnengebracht via de luchthaven van Brussel, zo blijkt uit een studie van de FOD Financiën. België is de eindbestemming of fungeert als doorvoerland.

Dat tropisch vlees wordt beschouwd als een delicatesse en een teken van sociaaleconomische welvaart. De illegale handel in dit vlees is al lang een reden tot bezorgdheid, omdat het vaak om bedreigde diersoorten gaat. Daarom heeft de EU bushmeat op haar grondgebied verboden. Bushmeat kan ook ziekteverwekkers bevatten en gewoon gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. De coronacrisis heeft dit laatste punt heel duidelijk gemaakt.

Samenwerking

De parlementaire commissie roept de regering nu op om de strijd tegen bushmeat op te voeren. Controles ter plaatse kunnen slechts een fractie van de totale hoeveelheid geïmporteerd vlees bestrijken, zegt parlementslid Kris Verduyckt. “We vragen een betere samenwerking tussen alle betrokken diensten, van de douane tot het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV), het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Medische Hulpmiddelen en de FOD Volksgezondheid”, zei hij, “we willen ook de opleiding van het personeel verbeteren en vragen om meer middelen”. Dit alles moet deel uitmaken van een nationaal actieplan om de illegale handel in bushmeat aan banden te leggen”.

Actieplan nodig

Volgens Barbara Creemers van de Groene Partij, ook een mede-auteur van de resolutie, is het doel om de uitdagingen aan te pakken die gerelateerd zijn aan de handel in bushmeat op Belgische bodem. “Wij stellen voor dat de federale regering, in samenwerking met de bevoegde autoriteiten, een nationaal actieplan opstelt om een einde te maken aan de illegale handel in bushmeat”.

Raadpleeg het voorstel van resolutie.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*