VTM krijgt boete voor anti-vleesverhaallijn in de Familie-soap

Een gesponsord script over dierenwelzijn op de dagelijkse soap “Familie” leverde VTM een vrij grote boete op. Dit verhaal werd geproduceerd in opdracht van GAIA, die ook VTM betaalde. De Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Media (VRM) oordeelde dat deze regeling de redactionele onafhankelijkheid van DPG Media, de eigenaar van VTM, heeft geschonden. Vandaar de boete!

Toen er protest kwam uit de hoek van de Boerenbond antwoordden GAIA en DPG Media dat ze daar geen probleem in zagen. “We adverteren al een tijdje met DPG Media. We vroegen of er andere manieren waren om onze campagne te promoten en toen kwam het idee om aan enkele afleveringen van Familie te werken.” zei Ann De Greef van GAIA destijds.

VTM van zijn kant zei dat het vaak gebruik maakt van Familie om sociale en actuele kwesties aan de orde te stellen. “Daarbij komen soms samenwerkingsverbanden voor als dat past binnen de verhaallijn. Nu duurzaamheid en vegetarisme vaak in de schijnwerpers staan, wil Familie deze kwesties ook op de voorgrond plaatsen. Dat is waarom wij ervoor kozen om met GAIA te werken,”

Onderzoek door VMR

VMR heeft in de week van 14-18 september een onderzoek uitgevoerd en de gehele programmering van Familie gevolgd. “We hebben vastgesteld dat een van de verhaallijnen betrekking had op berichten over dierenwelzijn en -rechten, afkomstig van GAIA. Op basis van ons onderzoek blijkt er een tijdelijke maar structurele sponsorregeling te zijn met GAIA voor Familie tijdens deze specifieke week,” zo staat er te lezen. “We merkten op dat het verhaal zeker het resultaat was van een weloverwogen redactionele beslissing die werd genomen met het oog op het sluiten van een grote sponsorovereenkomst.”

De Vlaamse mediawaakhond

De VMR oordeelde dat de verhaallijn (die anti-vlees was) een gevolg bleek te zijn van een bewust redactionele keuze die gemaakt werd in het licht van het sluiten van een belangrijke sponsorovereenkomst (met GAIA).


Volgens VRM (de Vlaamse mediaregulator) wordt het bestaan van deze sponsorovereenkomst niet in twijfel getrokken door DPG Media. “We hebben vastgesteld dat het verhaal inderdaad op verzoek van de sponsor is ontwikkeld en niet bestond voordat GAIA besloot om als sponsor op te treden. We kunnen daarom concluderen dat dit verhaal geen toeval is, maar ongetwijfeld het resultaat is van een weloverwogen redactioneel besluit dat is genomen met het oog op een belangrijke sponsorovereenkomst”, aldus VRM.

De toezichthouder zei verder dat er “een duidelijke en diepgaande invloed was van de programmasponsor op de inhoud van het gesponsorde programma, die de redactionele verantwoordelijkheid en de onafhankelijkheid van DPG Media materieel heeft beïnvloed”. VRM heeft vervolgens besloten een boete van 25.000 euro op te leggen. Daarbij werd rekening gehouden met vele factoren: de ernst van de inbreuk, het feit dat het script een week lang in de ether was en in verschillende delen van een aflevering werd uitgezonden, de prime time uitzending die resulteerde in een hoog kijkerspubliek, en het bedrag van het sponsorcontract.

2 Comments

  1. In Duitsland verscheen in Die Zeit nr 6 van 4/02/2021 een interessant dossier over de wanpraktijken van de dierenrechtenorganisatie:
    DIE SCHEINHEILIGEN – Aktivisten der Organisation Peta treten laut und aggressiv für Tierrechte ein. Wie kommt es, dass sie im Verborgenen einen Pakt mit einem Konzern der Fleischindustrie geschlossen haben?
    Ik kan u een copy doorsturen als u dat wenst. Geef mij een seintje en ik stuur u een pdf-file met het artikel uit Die Zeit.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*