Het slachthuis van Anderlecht, vlees en veel meer!

Meer dan een eeuw staat de slachthuis-site van Anderlecht bekend voor haar bloeiende vee- en vleeshandel. Een ander fenomeen op deze site zijn de publieke markten die wekelijks duizenden bezoekers lokken. Het slachten zelf draait nog altijd op volle toeren en tal van kwaliteitsvolle vleesgroothandels hebben hier hun uitsnijderij. 

De site krijgt ook stilaan een bredere invulling. Door een sterk veranderend consumptiepatroon en omdat innovatieve ondernemers opportuniteiten zagen, zijn zich, naast de vleesgroothandels, ook andere voedselproducenten komen nestelen. De nv Abattoir, uitbater van de site, bouwt voor AL deze bedrijven aan een nieuwe toekomst…​

ABACO

Eddy Bucquoye en diens zoon Baptist runnen met hun bvba ABACO de slachtlijn voor runderen, kalveren, paarden, schapen en geiten. Naast traditionele slachtingen zijn er ook rituele slachtingen mogelijk in Anderlecht. Een team FAVV-veeartsen alsook inspecteurs van Dierenwelzijn volgt de slachtingen nauwgezet op. Het slachthuis werd recentelijk nog FEBEV plus RUND geauditeerd en gecertificeerd.​

30 vleesgroothandels

De ongeveer 30 gevestigde vleesgroothandels, elk specialisten in hun vak, bewerken op hun beurt de karkassen voor verdere consumptie. Deze leveren dagelijks kwaliteit af en voorzien Brussel en omstreken van vlees. FLORU WILLIAM en AMNIMEAT zijn bijvoorbeeld zo’n groothandelaars in varkensvlees. AMNIMEAT maakt heel wat promotie rond het Brasvar varken (foto hieronder). ​

Havian

Er zijn heel wat versnijders gespecialiseerd in runds- en kalfsvlees, waarvan sommigen hun eigen dieren kweken. HAVIAN bijvoorbeeld, die restaurant Pur Boeuf uitbaat in Berlare. Hier kan je van een uitmuntend stuk rundsvlees proeven geslacht in Anderlecht (foto hieronder). ​

​Uiteraard zijn er ook heel wat specialisten in lamsvlees, al dan niet ritueel geslacht. Op onze website vind je onder de rubriek “Grossisten” een overzicht van alle vleesgroothandels die in Anderlecht op de site Abattoir gevestigd zijn. ​

FOODMET

Als particulier kan je ook vlees inkopen. Bezoek onze FOODMET, de overdekte voedingshal met 17 beenhouwerijen en tal van andere voedingszaken. Deze markthal is open van vrijdag tot zondag, 7u tot 14u. Meer info www.foodmet.be

Atelier huren?

Op zoek naar een uitbeenderij, volledig uitgerust met koelinstallatie en transportrails, bureel, wc… ? Neem dan snel moet ons contact op! Keuze uit diverse oppervlaktes: 89 – 110 – 220 – 330m² of meer WWW.ABATTOIR.BE  –  Mail : info@abattoir.be  – Tel. 02/521 54 19 ABATTOIR NV – Ropsy Chaudronstraat 24, 1070 BRUSSEL

Stadslandbouwers

Slachters en vleesgrossisten kregen intussen het gezelschap van stadslandbouwers. Naast vlees worden er nu ook vissen, tomaten, champignons, fruit, kruiden en microgreens geproduceerd bij Abattoir te Anderlecht. Geen dak of kelderruimte blijft onbenut… Zo is het dak van de voedingshal FOODMET volledig ingericht met een daktuin en serres, waar vis gekweekt wordt. Warmte die vrijkomt uit koelinstallaties van de voedingshal wordt hergebruikt om de serres op te warmen, wat een stuk duurzamer is dan fossiele brandstoffen. Op de ganse site is ook een reusachtig park uitgebouwd met meer dan 5.000 zonnepanelen en er komen er nog. In de Kelders van Cureghem worden diverse Aziatische champignons gekweekt en jonge scheuten die zeer gegeerd zijn in toprestaurants. De oude vleesmarkt is omgebouwd tot een high-tech ruimte waar met led-licht diverse kruiden geteeld worden, gevoed door regenwater. ​

Bloeiende wijk

De functie van de slachthuizensite is geleidelijk aan opgeschoven van industrieel naar multifunctioneel, met voeding als rode draad doorheen alle activiteiten. Het domein van 11 hectare vormt een schakel tussen het centrum en de rand van Brussel. Hier bouwt men bruggen tussen diverse bevolkingsgroepen. De wijk rond het slachthuis is dan ook in volle expansie. Als je langs het kanaal Brussel-Charleroi kuiert, zie je overal nieuwe wooncomplexen oprijzen. Abattoir ligt er middenin… ​

Renovatie, sociaal engagement

Abattoir nv maakt momenteel zelf ook werk van de renovatie van haar terrein. In tegenstelling tot de meeste projectontwikkelaars ligt de klemtoon eerder op productie, handel en tewerkstelling. Wonen komt later nog aan bod, maar altijd in combinatie met economische activiteit. Abattoir toont ook veel sociaal engagement. De nv stelt middelen ter beschikking aan vzw Cultureghem, die kinderanimaties en kookateliers organiseert. Samen met deze vzw neemt Abattoir ook initiatieven om food waste tegen te gaan. Onverkochte groenten en fruit worden na de markt verzameld en herverdeeld onder behoeftigen. ​

Nog ateliers vrij

Momenteel zijn er nog ateliers voor voeding vrij en kunnen starters vlot aan voordelige voorwaarden een lokaal huren. Deze ateliers zijn voorzien van frigopanelen, epoxyvloer en koelinstallaties. Ze zijn in feite al FAVV-goedgekeurd en dus instapklaar. Ze vragen nog maar weinig investeringen van de ondernemer.​

MANUFAKTURE

Hier komt eind 2023 de MANUFAKTURE, een nieuwbouwproject met een oppervlakte van 6.000m². Het gelijkvloers zal volledig voorbehouden zijn voor productieve ateliers, hoofdzakelijk voor vleesgroothandels maar ook voor andere voedingsgerelateerde ondernemingen.

Op de verdiepingen voorziet Abattoir een publieke parking en het dak van het gebouw zal naar alle waarschijnlijkheid ingericht worden als een (openlucht) zwembad. Deze locatie is een perfecte uitvalsbasis om Brussel en omstreken te bevoorraden. Hier zit je dus goed voor de toekomst. De ateliers zijn nog flexibel qua oppervlakte en worden casco verhuurd. Elk atelier heeft een eigen laadruimte en parking. Geïnteresseerden kunnen met Abattoir contact opnemen om de plannen in te kijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*