Verplichte selectieve inzameling van keukenafval en etensresten vanaf 01/01/2021

Vanaf 2021 moeten horeca- en voedingszaken keukenafval en etensresten verplicht sorteren. Alweer een verplichting, denkt u dan? Misschien, maar dan wel eentje met alleen maar voordelen. Want als we er samen werk van maken, gaan we er allemaal op vooruit: er gaat minder voedsel verloren, we beperken het restafval dat verbrand moet worden, keukenafval en etensresten gaan niet verloren want er wordt biogas mee geproduceerd dat omgezet wordt in groene energie voor gezinnen en bedrijven, en compost dat gebruikt wordt voor een gezondere bodem.

Vanaf 1 januari 2021 geldt deze sorteerplicht voor restaurants, brasserieën en hotels die meer dan 50 maaltijden per dag serveren, voor feestzalen en polyvalente zalen met meer dan 250 zitplaatsen, voor alle cateringbedrijven, voor elke school met meer dan 300 leerlingen, die per week minstens 1 warme  maaltijd aanbiedt, voor ziekenhuizen met meer dan 25 bedden die minstens één warme maaltijd per dag aanbieden en voor woonzorgcentra met meer dan 30 bedden die minstens één warme maaltijd per dag aanbieden. Ook penitentiaire inrichtingen en kazernes van de strijdmachten met meer dan 100 werknemers vallen onder deze regeling. Vanaf 1 januari 2024 geldt dit voor alle zaken en instellingen.  

Hoe het keukenafval sorteren?

Verzamel vanaf januari je keukenafval en etensresten in een aparte container. Neem contact met je gemeente of je private inzamelaar voor een geschikte afzet- of rolcontainer om je keukenafval en etensresten in te verzamelen. Verzamel je minder dan 80kg per week? Doe dan beroep op de GFT-ronde of op een private inzamelaar. Verzamel je meer dan 80kg per week? Dan heb je sowieso een private inzamelaar nodig. Zorg voor goede afvalbakken op de werkplek, in de eetplaats en de keuken waarin je mensen hun keukenafval en etensresten kunnen gooien. Neem hiervoor contact op met je inzamelaar of je gemeente, of koop zelf afvalbakken.

Horen in de keukenafvalcontainer

Volgende afvalstromen horen in de container voor keukenafval en etensresten, en dus niet meer bij het restafval: schillen, resten en overschotten van groenten en fruit; gekookte, gefrituurde … etensresten; groenten-, vlees- en visresten opgevangen met een zeef; koffiedik; brood(resten); eierschalen; keukenrolpapier en door etensresten vervuilde papieren en kartonnen voedingsverpakkingen; papieren servetten; verwelkte snijbloemen; resten van vlees en vis (zoals vetresten); ontpakte voedingswaren.

Horen niet in de container voor keukenafval

Deze afvalstromen horen niet in de container voor keukenafval en etensresten: vloeistoffen (bv. soep, melk, koffie …); sauzen, vet en oliën (behalve gerechten waar een klein aandeel saus in zit); theezakjes en koffiepads; behandeld hout (met verf, vernis, impregneermiddel); beenderen en dierlijk (slacht)afval*; dierenkrengen*; schelpen van mosselen, oesters,…; kattenbakvulling en vogelkooizand; mest van grote huisdieren of in grote hoeveelheden; stof uit de stofzuiger; wegwerpluiers en ander hygiëne-afval; aarde en zand; kurk; asresten en houtskool; plastic, glas en metalen; grof snoeihout en dikke takken; sigarettenpeuken; verpakte voedingswaren*.

Voor deze stromen bestaat een afzonderlijke inzamelronde. Informeer bij uw inzamelaar.

Meer informatie via uw gemeenten of afhaler, en via de folder van Ovam: https://ovam.be/sites/default/files/atoms/files/Folder_Keukenafval_Horeca.pdf

of via deze video

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*