Vion Food Group neemt het slachthuis Adriaens over

Na een periode van intensieve samenwerking heeft de Nederlandse Vion Food Group het runderslachthuis Adriaens in Zottegem overgenomen. “Met deze overname willen we ons meer richten op een regionale versterking in West-Europa”, zegt Vion Food Group, die al vestigingen heeft in Nederland en Duitsland. De 126 medewerkers van Adriaens zullen er allemaal kunnen blijven werken.

Vion Holding is een internationaal voedingsbedrijf dat gespecialiseerd is in vlees en plantaardige vleesvervangers. In 2019 had het bedrijf 12.000 werknemers en een omzet van 5,1 miljard euro. Vion zegt dat haar strategie zich richt op “het ontwikkelen van regionale ketens die zich onderscheiden en die producenten en consumenten met elkaar verbinden op het gebied van kwaliteit en prijs”. CEO Ronald Lotgerink: ”Onze klanten willen zien wat ze kopen en waar het vandaan komt. Daarom werken we aan regionale ketens die op basis van de vraag van onze klanten worden samengesteld. Met de versterking van de rundvleesactiviteiten in België krijgen we een betere spreiding van onze activiteiten voor onze klanten in West-Europa. Samen met het team van Adriaens hopen we het netwerk met boeren en klanten verder te versterken in deze belangrijke West-Europese regio voor rundvee.”

Kwaliteitsvlees

Volgens hem staan de Belgische runderen bekend om hun kwaliteitsvlees. “Dit geldt zeker voor het Belgische blauw-witte ras. Met deze overname willen we een transparante en kwalitatief hoogwaardige rundvleesindustrie creëren,” zei hij.

Veviba

Adriaens NV is een van de modernste runderslachterijen van Europa. Het heeft de capaciteit om 2.500 runderen per week te slachten en beschikt over twee complete uitsnijderijen. In 2016 werd het slachthuis overgenomen door de Veviba-slachthuisgroep. Voordien was het eigendom van Covavee en het Landbouwinvesteringsfonds. In 2018, toen Veviba in diskrediet raakte nadat het naar verluidt de vervaldatum van vlees vervalst had en dat er ook vlees voor de diervoederindustrie in de menselijke voedselketen terechtkwam, was dit ook uiterst nefast voor het slachthuis Adriaens. Delhaize heeft toen alle contracten met het slachthuis opgezegd. Dit werd door Adriaens aangevochten en later kreeg het slachthuis gedeeltelijk gelijk door de rechtbank.

Adriaens moest losgekoppeld worden van de familie Verbist

Directeur Pascal De Clercq herinnert zich de turbulente tijd. “Dat het Adriaens-slachthuis de afgelopen jaren moeilijke tijden heeft doorgemaakt, heeft te maken met de groep Veviba (nu Anlofia) van de familie Verbist, waartoe het behoorde. Slachthuizen van dezelfde groep werden gesloten nadat overtredingen van het dierenwelzijn (2017, Izegem) en fraude met vervallen vlees (Bastogne) aan het licht kwamen. Uitgebreide controles bij het slachthuis Adriaens brachten geen onregelmatigheden aan het licht, maar als lid van de Veviba groep was het slachthuis nog steeds medeplichtig.

Kopers als Delhaize, Colruyt en Carrefour besloten alle banden met de familie Verbisa en de groep te verbreken. Onder het voorwendsel van onberispelijke inspectieresultaten heeft het Adriaens-slachthuis zich altijd verzet, maar het heeft weinig opgeleverd. Een oplossing waarbij de familie Verbist de enige eigenaar van de gebouwen bleef, trof evenmin zijn doel.

De familie Verbist

“Geen enkele klant wilde zaken doen met de familie Verbist, die geen andere keuze had dan zich volledig terug te trekken”, legt Pascal De Clercq, directeur van Adriaens, uit. “Ons slachthuis was het laatste in het bezit van de familie. Het slachthuis van Bastogne werd gesloten nadat het failliet was gegaan als gevolg van het schandaal. Izegem werd niet heropend na schendingen van het dierenwelzijn en uiteindelijk werd het slachthuis van Rochefort verkocht, net zoals het onze.

“De overname met de verkoop van de aandelen was voor ons dan ook de best mogelijke oplossing. Het heeft lang geduurd en dat komt omdat de familie Verbist dacht dat de retailklanen handelaren uiteindelijk van gedachten zouden veranderen. Dat gebeurde evenwel niet. En toen waren e Belgische gegadigden al wandelen gestuurd.

Bron: VILT

Beeld: Adriaens NV

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*