
De Specialisatieopleiding Vleeswarentechnologie geeft een uitgebreid aantal wetenschappelijke en technologische aspecten van het productieproces en de kwaliteitseigenschappen van verschillende vleeswaren mee. Ook vleesalternatieven komen aan bod.
- Module 1: Wetenschappelijke basis, fysische en biochemische grondslagen:
- Module 2: Procestechnologische facetten
Aan de opleiding is een examen verbonden. Als je de opleiding succesvol beëindigt, ontvang je een erkend getuigschrift, uitgereikt door de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen KU Leuven. Docententeam Prof dr. llse Fraeye (KU Leuven), dhr. Ir. Toon Rombouts (Ugent), dhr. Nico Lyen (Ugent), ing. Olivier Goemaere (KU Leuven), em. prof. dr. Lieven De Zutter (KU Leuven), prof. Frank De Vlieghere (Ugent), prof. Peter Ragaert (Ugent).
Module 1: Wetenschappelijke basis, fysische en biochemische grondslagen
- Winning en versnijding van vlees
- Structuur en biochemie van rood spierweefsel
- Kleur, kleurvorming en kleurstabiliteit van vlees en vleeswaren
- Water- en vetbinding in vlees en vleeswaren
- Ingrediënten voor structuurvorming, water- en vetbinding in vleeswaren
- Smaak en smaakstabiliteit van vlees en vleeswaren
- Groei en ontwikkeling van micro-organismen in vlees en vleeswaren
- Verpakken van vlees en vleeswaren
Module 2: Procestechnologische facetten
- Procestechnologische grondslagen
- Droge zouterijwaren en gefermenteerde worstwaren
- Kookham
- Gekookte worstwaren
- Leverpasteien
- Vleesalternatieven
Deze opleiding werd ontwikkeld door de onderzoeksgroep voor technologie en kwaliteit van dierlijke producten (KU Leuven campus Gent). Voor productieleiders, geschoolde meestergasten, kwaliteitsverantwoordelijken van de diverse vleesverwerkende bedrijven en hun leveranciers.
Docententeam
Prof dr. llse Fraeye (KU Leuven), dhr. Ir. Toon Rombouts (Ugent), dhr. Nico Lyen (Ugent), ing. Olivier Goemaere (KU Leuven), em.prof.dr. Lieven De Zutter (KU Leuven), prof. Frank De Vlieghere (Ugent), prof. Peter Ragaert (Ugent)
Met de steun van Alimento.
Geïnteresseerd? > Bekijk het programma > Download de folder |
Geef als eerste een reactie