Netflix-documentaire Sacred Cow toont de waarde van vlees én dieren voor onze wereld

sc taken by EMG= evolution media group

Vandaag wordt een conscientieuze consument overweldigd door het aantal afwegingen die hij moet maken als hij vlees wil aankopen. Geleid door het nobele principe van de minste schade, lossen veel verantwoordelijke burgers het ethische, milieu- en voedingsvraagstuk op door vegetarische voeding aan te kopen. Vlees wordt vervangen! Maar kan een gezond, veerkrachtig en gewetensvol voedselsysteem bestaan zonder dieren? De documentaire Sacred Cow onderzoekt de problematiek. En biedt zelfs een antwoord: ja,we kunnen dieren blijven fokken en vlees blijven eten, als we kiezen voor een regeneratieve landbouw!

De documentaire ‘Sacred Cow’ onderzoekt de fundamentele morele, milieu- en voedingsvraagstukken van het fokken en eten van dieren. In dit project richt de documentaire de lens op de grootste en misschien wel meest verguisde speler in dit geheel, nl. de koe.

  • Wat wordt er nu allemaal verondersteld over vlees?
  • Rood vlees veroorzaakt kanker, obesitas en hartziekten.
  • We eten te veel vlees.
  • Mensen hoeven geen dierlijke producten te consumeren om gezond te zijn.
  • Veehouderij is slecht voor het milieu.
  • Het is onethisch om dieren te eten.
  • Als we vlees kunnen produceren in laboratoria, waarom zouden we dan dieren eten?

Voeding & gezondheid

Het verband tussen voeding en de gezondheid van het ecosysteem begint enige vooruitgang te maken in de mainstream media. Iedereen probeert nu uit te zoeken hoe we de wereld op de meest duurzame en gezonde manier kunnen voeden. We hebben echter toegestaan dat bedrijfsbelangen, big food, gebrekkige wetenschap, mediasterren en naïeve beroemdheden ons vertellen wat een voedzaam, ethisch, duurzaam en regeneratief voedselsysteem inhoudt!

Mantra “alle vlees is slecht” wordt voortdurend herhaald

De mantra dat “alle vlees slecht is” beïnvloedt de manier waarop we diëtisten trainen. het bepaalt hoe we onze voedingsrichtlijnen vormgeven, hoe we een schoollunchbeleid ontwerpen. De financiering van onderzoek op het gebied van voeding wordt er natuurlijk ook door beïnvloed. Met de globalisatie duwt de hele wereld ons in de richting het Westerse dieet. In dit proces vernietigen we hele ecosystemen en de menselijke gezondheid door middel van industrieel, ultra-verwerkt voedsel als norm te beschouwen.

Sacred Cow komt op een kritiek punt in het voedings- en duurzaamheidsverhaal. Een vleesbelasting is een zeer reële mogelijkheid. De EAT Lancet Global Dietary Guidelines vragen om minder dan 1/2 ons rood vlees per dag, voor de gezondheid van de mens en de planeet.

Vlees wordt aangeduid als oorzaak van kanker, hart- en vaatziekten en diabetes, maar er zijn geen goede studies die dit bevestigen. Ondertussen heeft Silicon Valley miljoenen geïnvesteerd in hoogverwerkte vleesalternatieven, met de veronderstelling dat de engineering van onze eiwitten in fabrieken een beter alternatief zal zijn voor iets wat de natuur al heeft bedacht: het begrazen van weiden door dieren, het herstellen van land en het omzetten van cellulose in eiwitten.

De oplossing is regeneratieve landbouw

De waarheid is dat als vee op een goede manier gefokt wordt, de het de onwaarschijnlijke held van dit verhaal wordt. We kunnen door het fokken van dieren de biodiversiteit vergroten, de gezondheid van de bodem verbeteren, de waterhuishouding van het land vergroten en hoogwaardige, nutriëntenrijke eiwitten produceren, met behoud van familiale landbouwgemeenschappen. Het verwijderen van deze dieren uit ons voedselsysteem kan meer kwaad dan goed doen.


Het is niet de koe, het is het de manier waarop

De manier waarop de dieren gehouden worden is allesbepalend. Vanaf 5 januari is de film in de VS beschikbaar op iTunes, Vudu, Googleplay, Amazon, DirecTV, Dish Network en iNDEMAND. Wie de film wil laten zien in een school of vereniging, kan dit via deze link aanvragen.

Ook een boek ‘Sacred Cow’

Het boek Sacred Cow is al sedert mei 2020 uit. De zaak voor (beter) vlees, werd op 14 juli uitgebracht. Het is een doordacht en diepgaand onderzoek naar de voedings-, milieu- en ethische controverses rond vlees in de moderne wereld.

Terwijl het eten van een vegetarisch en zelfs veganistisch koolhydraatarm dieet natuurlijk mogelijk is, zal het boek je helpen begrijpen, als je ervoor kiest om vlees te eten, hoe een dieet met dierlijke producten niet alleen jou, maar ook de dieren en de planeet ten goede kan komen. Het boek is geschreven door twee bekende namen in de paleo en low-carb gemeenschap: ” blogger Diana Rodgers en Robb Wolf. Ze schrijven hoe ze zochten naar “de waarheid wars van algemeen aanvaarde overtuigingen” .

Het boek beschrijft het onderzoek, de mythen en de verkeerde informatie in dit ongelooflijk complexe, en vaak ideologische, debat. Het toont aan dat vlees in feite een nutritioneel supervoedsel is, maar klaagt ook de milieu- en ethische kwesties aan rond niet alleen dierlijke producten, maar ook alle soorten van moderne voedselproductiesystemen. De auteurs maken een overtuigend betoog dat dieren essentieel zijn voor een duurzame, gezonde voedselproductie. Ze laten de gebreken in onze huidige industriële landbouwsystemen zien en wijzen erop dat we in onze samenleving meer zouden kunnen doen om beter vlees te kweken, met name door te kiezen voor regeneratieve landbouw.

Het boek is een aanrader om te lezen voor iedereen die een meer genuanceerde discussie over dit complexe onderwerp wil voeren. Het gaat vooraf aan de gelijknamige documentaire film, die via de website van het boek kan worden besteld.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*