Veganisten kunnen een hoger risico hebben op arm-, heup- en enkelbreuken

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Oxford en Bristol in het Verenigd Koninkrijk onderzochten volgden een aantal mensen over een periode van 10 jaar. De conclusie was dat veganisten ontvangelijker waren voor botbreuken. In de studie werd ook gesteld dat het risico op een breuk gedeeltelijk werd verminderd bij een hogere inname van extra calcium of eiwitten en wanneer rekening werd gehouden met de Body Mass Index (BMI).

In de loop der jaren hebben we steeds meer mensen zien kiezen voor een veganistische manier van leven. De twee belangrijkste redenen voor de overstap zijn de zorg voor het milieu en gezond leven. Hoewel veganistisch dieet (plantaardig dieet) verschillende voordelen heeft voor de gezondheid , toonde deze studie aan dat het kan leiden tot een verslechtering van de gezondheid van de botten. De studie, gepubliceerd in het open access journal BMC Medicine, stelde dat mensen die veganistisch leven 43 procent meer risico lopen op een breuk van hun heupen, benen of ruggenwervels, in vergelijking met de vleeseters. Een van de redenen, volgens het rapport, zou de lagere inname van calcium en eiwit kunnen zijn.

Meer dan 50 000 personen

Een team van onderzoekers van de Universiteit van Oxford en Bristol in het Verenigd Koninkrijk onderzocht een aantal gegevens van 54898 mensen over een lange periode. Van de totale deelnemers aten 29.380 mensen vlees, 8.037 mensen aten vis (maar geen vlees), 15.499 mensen waren vegetariërs en 1.982 mensen volgden het veganisme. In de cursus vonden de onderzoekers gevallen van 3941 breuken, waaronder 566 aan de armen, 889 aan de polsen, 945 aan de heupen, 366 aan de benen, 560 aan de enkels en 467 breuken op andere plaatsen van het lichaam.

Meer kans op breuken

“We vonden dat veganisten een hoger risico hadden op breuken, wat resulteerde in bijna 20 meer gevallen per 1000 mensen over een periode van 10 jaar in vergelijking met mensen die vlees aten. De grootste verschillen toonden zich rond heupfracturen, waarbij het risico bij veganisten 2,3 keer hoger was dan bij mensen die vlees aten, wat overeenkomt met 15 meer gevallen per 1000 mensen over een periode van 10 jaar,” legt Dr. Tammy Tong, hoofdauteur en voedingsdeskundige van het Nuffield Department of Population Health, University of Oxford, uit.

In de studie werd ook gesteld dat het risico op een breuk gedeeltelijk werd verminderd bij een hogere inname van calcium en eiwit in de voeding en wanneer rekening werd gehouden met de Body Mass Index (BMI).

Lage BMI

“Eerdere studies hebben aangetoond dat een lage BMI gepaard gaat met een hoger risico op heupfracturen, en een lage inname van calcium en eiwit zijn beide in verband gebracht met een slechtere gezondheid van de botten. Deze studie toonde aan dat veganisten, die gemiddeld een lagere BMI hadden en een lagere inname van calcium en eiwit dan vleeseters, een hoger risico op breuken hadden op verschillende plaatsen. Een goed uitgebalanceerd en overwegend plantaardig dieet kan leiden tot betere voedingsstoffenniveaus en is gekoppeld aan lagere risico’s op ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en diabetes. Individuen moeten rekening houden met de voordelen en de risico’s van hun dieet en ervoor zorgen dat ze voldoende calcium- en eiwitgehaltes hebben en ook een gezonde BMI behouden, dat wil zeggen geen onder- of overgewicht,” voegde Dr. Tong eraan toe.

Extra voedingsstoffen opnemen

Rekening houdend met al deze punten, zeggen we dat men elke essentiële voedingsstof (eiwit, calcium, vitamine D en meer) in hun dagelijkse voeding moet opnemen om een goede gezondheid te behouden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*