Onderzoek Test Aankoop: het best rundvlees koop je bij de slager!

chef preparing raw steak

Als je de beste kwaliteit vlees wilt, ga dan naar een slagerij. Dit is de conclusie van een studie die Test Aankoop heeft uitgevoerd na analyse van 39 stalen vlees van lokale slagerijen en supermarkten. De biefstuk van de lokale slager haalde betere resultaten, zowel wat betreft smaak als kwaliteit. Biologisch vlees is niet per se lekkerder, maar het heeft wel andere voordelen.

chef preparing raw steak

Betere kwaliteit in de slagerij

Om te weten te komen waar de consumenten best hun stuk vlees kunnen kopen, heeft de consumentenorganisatie Test Aankoop 39 stukken fijn lendenvlees gekocht, bijna uitsluitend vlees van Belgische oorsprong. 10 stalen kwamen uit supermarkten (Carrefour, Colruyt, Delhaize, Albert Heijn, Aldi, enz.) en 11 stalen uit bio-winkels (Bioplanet, Sequoia, Färm, enz.). Voor een andere 18 stalen, ging Test Aankoop langs bij zelfstandige slagers, waaronder 8 biologische slagers. Het resultaat? Volgens de deskundige jury was het vlees van de slager de onverbloemde winnaar. “Het meeste vlees dat we in de plaatselijke slagerij vinden is afkomstig van vrouwelijke dieren, waarvan het vlees over het algemeen sappiger is en beter smaakt. De vrouwelijke dieren worden immers pas op gevorderde leeftijd geslacht omdat ze eerst kalveren moeten krijgen. Daardoor is hun vlees over het algemeen beter en lekkerder”, legt Simon November van Test Aankoop uit. Vlees uit de supermarkt daarentegen is meestal afkomstig van jonge mannetjesrunderen. Dit zijn dieren die magerder zijn en geselecteerd worden op hun uniforme kwaliteit. “Het resultaat is minder sappig en minder smakelijk vlees”, stelt Test Aankoop.

Biologisch vlees

Het vlees van bij de slager kost gemiddeld 5 euro/kg meer dan in een traditionele supermarkt. Het duurste vlees is daarentegen te vinden in de natuurvoedings- of biowinkels, op de voet gevolgd door het vlees van de biologische slager (slechts 1 euro verschil per kilo). Gevolgd door het vlees van de traditionele slager (30% goedkoper dan het vlees van de bioslager) en het vlees van de traditionele supermarkt (gemiddeld 70% goedkoper dan het vlees van de biosupermarkt). Opmerkelijk: De aankooptest toonde aan dat biologisch vlees niet gezonder of lekkerder was en vaak zelfs meer vet bevatte dan alternatieven zonder biologisch label. Biologisch vlees bevat ook iets meer verzadigde vetzuren dan “niet-biologisch” vlees. Maar bij onbewerkt vlees, zoals biefstuk of filet, gaat het om mager vlees. De consumentenorganisatie benadrukt echter dat kunstmest of synthetische bestrijdingsmiddelen niet zijn toegestaan in de biologische landbouw bij de productie van dierenvoeding en dat er veel aandacht wordt besteed aan het welzijn van de dieren. dat zijn dan ook twee heel positieve elementen in het voordeel van biovlees.

Misleidende claims

Test-Aankoop stelt vast dat er geen specifieke Belgische of Europese wetgeving bestaat inzake de benamingen van rundvlees. Aangezien de producenten dus vrij zijn om zelf te bepalen wat ze op het etiket willen vermelden, heeft de consumentenorganisatie vastgesteld dat er veel culinaire termen gebruikt worden (zoals “chateaubriand” of “tournedos”) of niet-bestaande namen zoals “steak van de chef”, “steak maître d’hôtel” in plaats van officiële benamingen. In dit geval is het voor de consument moeilijk om precies te weten om welk stuk vlees het gaat en of de aangerekende prijs wel correct is. Test-Aankoop is daarom voorstander van een wettelijk kader dat producenten verplicht om het juiste spierstuk van het rundvlees op het etiket te vermelden, bijvoorbeeld “chateaubriand van de filet pur/ossenhaas”.


De gids voor het kopen van Test-Agratenrundvlees vindt u hier.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*