“Dierlijke sector gaat er licht op vooruit”, aldus Boerenbond

De Boerenbond evalueert jaarlijks het productiejaar en maakt een raming van de jaarresultaten. De jaarlijkse omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw in 2020 bedraagt 5,8 miljard euro. Dit is een stijging (0,6%) in vergelijking met 2019.

Natuurlijk maskeren de globale omzetcijfers de grote diversiteit en dus ook zeer grote verschillen in omzet, zelfs binnen de hard getroffen sectoren. Waar de coronamaatregelen op het ene bedrijf leidden tot economische en sociale ravage, hebben andere bedrijven de maatregelen relatief goed doorstaan.

Toch hebben de coronamaatregelen een aantal sectoren zwaar getroffen. Door de tijdelijke sluiting van de horeca en het afgelasten van evenementen, kelderde de prijs van frietaardappelen. De prijsdaling van deze aardappelen bedroeg maar liefst 66% in vergelijking met 2019. Ook de sierteeltsector werd ernstig getroffen door de coronamaatregelen, met een omzetverlies van 7% ten opzichte van 2019 tot gevolg.

Steaks: grote meerverkoop

Verder speelde het noodgedwongen thuisverbruik in de kaart van witloof en aardbeien die een sterke prijsstijging kenden. Maar ook eieren kenden een groter thuisverbruik. In tegenstelling tot gehakt, hamburgers en worsten, die minder afzet vonden richting horeca en eventsector, toonde de markt voor betere steak van bij ons een grote plus via slagers en retail

Prijzen varkensvlees dalen

Het varkensvlees dat in het eerste kwartaal van 2020 nog zeer behoorlijke prijzen kreeg, ging vanaf het tweede kwartaal in vrije val omwille van corona en recentelijk omwille van de vaststelling van de Afrikaanse Varkenspest in Duitsland.

In 2020 zijn de directe kosten voor de boer ook licht teruggelopen (-0,5%) ten opzichte van 2019. Deze daling is vooral gedreven door de gedaalde energieprijzen.

Lees het rapport van de Boerenbond

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*