Hoogdagen voor lokaal vlees bij slagerij Raemdonck

Al jaren komen klanten uit de ruime omgeving van Gent naar slagerij Raemdonck in Wondelgem om vlees te kopen. De winkel ziet er nog steeds hetzelfde uit als bij de oprichting in 1954. De grote posters aan de muur met rundvlees erop tonen waar het hier om draait. Rundvlees is de specialiteit van het huis en de bijhorende boerderij/fokkerij. Achter de toonbank bedient Claudine Van Hulle (55) graag de klanten, haar man Marc Raemdonck (62) werkt vooral op de boerderij.

Vader Raemdonck opende de slagerij in 1954 in de Molenstraat in Wondelgem. Later kwam er een eigen boerderij/fokkerij bij in Sleidinge. Vader Raemdonck kweekte er honderd koeien. De koeien kregen er kalveren en stonden zoveel mogelijk op de weide, waar ze alleen gezond voedsel aten. Marc werkte op dezelfde manier verder toen hij de boerderij van zijn vader overnam. Hij schakelde wel over naar wit-blauwe runderen. Toen zijn vader begin jaren negentig plotseling overleed, kwam zijn vrouw Claudine bij hem in de zaak werken. “Zelfs vandaag de dag is elke koe die over de toonbank gaat, een product uit eigen boerderij. We kopen varkensvlees, wild en gevogelte, maar we selecteren ook op kwaliteit. De varkens komen van een boerderij in Nevele, de kippen uit Elsene.

Lokaal rundvlees

“Omdat we alleen lokaal rundvlees verkopen, zijn sommige stukken na een paar dagen niet meer verkrijgbaar in de winkel”, legt Claudine uit, “Natuurlijk zijn niet alle stukken vlees in dezelfde hoeveelheid in een koe verkrijgbaar. Een lendenstuk wordt bijvoorbeeld in de zomer direct verkocht. Americain en stoofpot zullen altijd beschikbaar zijn, omdat deze stukken vlees veel meer beschikbaar zijn in een koe.

“Daarom moeten klanten soms wachten tot de volgende dag als ze een bepaald stuk willen hebben. De meeste mensen begrijpen dit, maar niet iedereen staat ervoor open. Door het overaanbod in de supermarkten zijn we zo gewend dat alles er altijd is. Maar als je het ene rund in de koelkast hebben en het andere in de winkel, dan kun je niet garanderen dat alle stukken altijd aanwezig zullen zijn.

Als Jeroen Meus kraaibiefstuk op TV bereidt, bestellen 20 klanten de volgende dag dat type vlees. Maar een 500 kg rund bevat slechts 3 kg kraai, dus we moeten sommige klanten teleurstellen.

Dochter Justien

De slagerij heeft door haar aanbod altijd goed gedraaid, maar sedert de coroancrisis is het succes enorm. Claudine en Marc weten nauwelijks wat ze eerst moeten doen. “Tijdens de lockdown zat iedereen thuis. Volwassenen moesten thuis werken, kinderen konden niet naar school en restaurants waren gesloten. De mensen moesten thuis koken, en toen kwamen ze sneller om goed vlees te krijgen”.

Claudine en Marc weten dus wat hard werken is, maar ze doen het nog steeds met passie. Nog een paar jaar en ze zullen hun deuren met tevredenheid sluiten. “We vinden het leuk wat we doen, maar de combinatie van een boerderij en een slagerij vraagt veel van ons. Onze klanten geven ons veel voldoening en we houden van ons werk, maar over een paar jaar stoppen we er toch mee. Dochter Justien, een grote dierenvriend met een hart voor alles wat leeft, wil de boerderij overnemen, tenminste als het te combineren valt met haar werk. We zien dus nog wel…”

Slagerij Raemdonck, Molenstraat 123, 9032 Gent-Wondelgem

Foto’s: facebook

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*