Veggie gehakt, plantaardige paté of burger: zijn dat namen die straks verdwijnen?

Over twee weken zal het Europees Parlement stemmen over een verbod op vleesnamen voor vegetarische producten. Als het verbod wordt ingevoerd, behoren termen als gehakt, paté, worst of veggieburgers binnenkort tot het verleden. De redenering hierachter is dat ze de consument misleiden.

De Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement heeft in april vorig jaar advies uitgebracht over dit onderwerp. Vervolgens is met een duidelijke meerderheid van de uitgebrachte stemmen besloten dat plantaardige voedingsmiddelen niet meer mogen worden geëtiketteerd met namen die verwijzen naar dierlijke producten. Populaire namen die verwijzen naar dierlijke producten, zoals veggie paté, gehakt hamburgers, worst, tofu-biefstuk, vegan kippenspiesen, sojamelk of e yoghurt zouden daarom worden verboden. De omschrijvingen voor die bereidingen kunnen duidelijker, zoals sojasap, groenteschijfjes of veganistische taarten …

Europees parlement

Na de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling moet ook het Europees Parlement zich nu over deze kwestie uitspreken. Die bespreking vindt plaats in de week van 19 oktober 2020. Er zal tijdens die vergadering ook over andere landbouwkwesties worden gestemd, maar deze problematiek staat in het centrum van de belangstelling. Met die stemming wil Europa een einde maken aan de verschillende wetten in de lidstaten. In Frankrijk zijn deze creatieve namen voor vlees- en melkvervangers sinds 2018 verboden. Overtredingen worden bestraft met hoge boetes tot 300000 EUR.

België

Er is nog ruimte voor interpretatie in ons land. In 2015 oordeelde het Hof van Beroep van Brussel dat Alpro zijn sojaproducten niet langer mag etiketteren met een “yoghurtvariant”. Ook nu nog kan Albert Heijn veganistische producten promoten als “kruidenalternatieven voor yoghurt”.

De Belgische Vereniging voor de Zuivelindustrie (BCZ) bekritiseerde onlangs het Nederlandse bedrijf Abbot Kinney voor de verkoop van “veganistische yoghurt”. “Melk is een van de specifieke kenmerken van yoghurt,” zegt Renaat Debergh van BCZ. “Hetzelfde geldt voor kaas, melk, room, enz. We hebben niets tegen veganistische producten, maar het moet voor de consument duidelijk zijn… Abbot Kinney besliste daarop om voortaan enkel nog yog te verkopen en geen “hurt” (pijn) meer te gebruiken op hun etiket.

Wat betreft de vleesaanduidingen is er in ons land nog meer speelruimte. In de wetgeving staat alleen dat de consument niet mag worden misleid door informatie op de verpakking. Vorige week is de FOD Financiën met veel voedingsbedrijven aan tafel gaan zitten om afspraken te maken. “Dit was een eerste verkennende gesprek om duidelijk te maken hoe onze diensten de wetgeving interpreteren en opvolgen”, legt Chantal De Pauw van de FOD Financiën uit.

Beenhouwersbond

Voorstaanders van een verbod, zoals de Nationale Slagersvereniging, beschouwen vleesaanduidingen als zeer misleidend voor de consument. “In 1990 werd ik beboet voor de verkoop van een kippenhamburger… In die tijd beweerde men dat een burger alleen kon bestaan uit vlees van viervoeters”, vertelt voorzitter Ivan Claeys aan Het Belang van Limburg. “Vandaag de dag zijn er overal groenteburgers en er wordt niets aan gedaan. Als het vlees zo slecht is, mogen zelfs vegetarische voedselproducenten het niet claimen. Een vegetarische boulet is geen boulet, maar een bol groenten. Zo moeten ze het dus ook noemen.”

Landbouwersorganisaties

Ook de landbouworganisatie ABS verzet zich tegen deze praktijk. Consumentenbescherming en productkwaliteit zijn voor ons zeer belangrijk. Bijvoorbeeld als het gaat om de juiste lijst van ingrediënten of de samenstelling van de vervaardigde producten. Denk aan vegetarische alternatieven voor een hamburger die nog een vleesnaam heeft. Of niet-zuivelproducten die het label “melkdrank” dragen. Deze producten hebben de verkeerde naam en die namen moeten verdwijnen. Het is voor ons belangrijk dat de consumenten weten wat ze kopen”, zegt voorzitter Hendrik Vandamme.

Voedingsindustrie

Maar de voedingsindustrie reageert dan weer verdeeld op een mogelijk verbod. Er zijn al een eeuw lang plantaardige alternatieven voor vlees en zuivelproducten op de Europese markt en die mochten al die tijd veggie burgers of veggie worsten’ heten. “Als de EU het verbod doorvoert, zal het de verduurzaming van het voedselsysteem in het gedrang brengen, met negatieve gevolgen op lange termijn voor de steeds grotere groep bewuste consumenten en levensmiddelenbedrijven in Europa”, zegt ProVeg, een internationale organisatie die zich inzet voor een vermindering van het aantal dierlijke producten met 50% tegen 2040.

EVA

De non-profit organisatie EVA klaagt de basis van de discussie aan: Er komen nooit klachten van consumenten, dus is het helemaal niet zo verwarrend. Waarom beweren ze dat dan?”, zegt Nena Baeyens van de non-profit organisatie EVA. “Deze discussie leidt alleen de aandacht af van wat echt nodig is, namelijk een voedselbeleid dat meer aandacht besteedt aan plantaardig voedsel om de klimaatuitdagingen het hoofd te bieden.”

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*