Delhaize wil loyaliteit opbouwen door korting op gezonde artikelen te geven


Met het nieuwe de SuperPlus kaartsysteem koppelt Delhaize prijsverlagingen aan de aankoop van gezonde producten. Een echt slimme gok?

Het succes van biologisch voedsel, de aantrekkingskracht voor superfoods, de wens om rood vlees te verminderen en meer plantaardige eiwitten te eten … Mensen tonen al langere tijd belangstelling voor gezonder leven en gezonder eten. Feit is dat 49% van de bevolking in België last heeft van overgewicht en bijna 16% van de bevolking obees is. De coronacrisis heeft de bewustwording voor gezonder leven gestimuleerd. Anderzijds heeft de crisis stevig ingewerkt op de koopkracht van de Belgen. In deze context lanceert Delhaize haar SuperPlus kaart.

Vrijdag 2 oktober kondigde Delhaize een strategisch plan aan in de competitieve wereld van de voedingsdistributie. De retailer besloot om een deel van de promoties te koppelen aan het gezondste deel van haar assortiment, namelijk de 5.000 producten met een A- en B-Nutri-Score, via de nieuwe SuperPlus-kaart. Dit systeem werkt voornamelijk digitaal, alhoewel de fysieke kaart ook niet verdwijnt. Hoe meer de consumenten in de toekomst bij Delhaize producten met een Nutri-Score A of B zullen kopen, hoe hoger het percentage korting wordt die ze bij de aankoop ervan zullen krijgen (tot -15%).

Tot €360 korting per jaar


“We proberen onze verkoopprijzen zinvol te maken door ze te koppelen aan goed en gezond gedrag: achter ons programma schuilt de echte overtuiging dat we mensen helpen om beter te eten. Delhaize wil de goedkoopste zijn in gezonde voeding, de drempel naar gezonde voeding zo veel mogelijk verlagen. In dat geval weten we dat we de koopkracht van onze klanten moeten ondersteunen en kunnen we het net zo goed doen met wat belangrijk is, ook op lange termijn” stelt Xavier Piesvaux, CEO van Delhaize. “Het SuperPlus -systeem kan klanten een besparing tot 360 euro op jaarbasis opleveren bij een gemiddelde vermindering van 7% op hun aankoop.”

De coronacrisis heeft de voedselprijzen opgedreven

Met deze SuperPlus-kaart hoopt Delhaize haar klanten te behouden en hen zelfs te pushen om nog loyaler te zijn en zo het volume van hun winkelmandje en de frequentie van hun aankopen in de 700 Belgische winkels nog te verhogen. Dit is in feite de Heilige Graal voor alle spelers in de massadetailhandel, in een markt die structureel stagneert – hoewel hij dankzij Covid-19 in volume is toegenomen. Xavier Piesvaux hoopt ook expliciet op dit “winkelmandje-effect”: “Onze klanten vinden alles in onze winkels; niet alleen gezonde producten, maar ook aantrekkelijke prijzen”. En natuurlijk is het ook een kwestie van knabbelen aan het marktaandeel van de concurrenten, want, zegt de baas van Delhaize, “we richten ons ook op klanten die ons niet kennen en die in de buurt van onze winkels wonen”.

Kwaliteitsvoedsel


Is dit een goede zet van Delhaize? Het koppelen van promoties aan gezonde voedingsmiddelen? Gino Van Ossel, professor in de detailhandel aan de Vlerick Business School gelooft van wel. “De doelgroep van Delhaize is nu al meer betrokken bij gezonde voeding dan klanten van andere winkels. Het zijn oudere mensen die worstelen met leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen zoals een teveel aan cholesterol, maar ook alleenstaanden en kinderloze paren die meer tijd en middelen hebben om gezond te eten. In deze groep zie je ook ouders van jonge kinderen die besloten hebben om tijd en geld te besteden aan kwaliteitsvoedsel. Veel mensen willen beter eten,” zegt Gino Van Ossel. “En degenen die niet geïnteresseerd zijn, kunnen nog steeds geld besparen. Iedereen koopt tomaten, niet?”

Hoe zal de concurrentie daarop reageren?

De coronacrisis heeft de verkoop van biologisch voeding al gestimuleerd. Met de introducttie van de nieuwe SuperPlus-kaartje wil Delhaize in het gezonde segment gaan domineren. “Dit loyaliteitssysteem is knap uitgedokterd en ook zeer moeilijk te kopiëren”, zegt Stefan Van Rompaey in het VTM-nieuws. “Hoe zal Colruyt reageren?” Naar het schijnt zouden enkele leveranciers, die actief zijn op het gebied van de A en B Nutri-Score producten al bereid zijn bij te dragen en hun marges te verkleinen, in de hoop zo meer van hun producten te kunnen slijten.

Promoties

De vaste klanten van Delhaize kunnen er zeker van zijn dat het puntensysteem en de huidige promoties zullen blijven bestaan. Nieuw is de procentuele korting op 5.000 voedingswaren van het type Nutri-Score A en B. waarbij -5, -10, -15% korting zal worden gegeven, afhankelijk van alle aankopen bij Delhaize. Het wordt berekend op basis van de boodschappen van de vorige maand. Let op: de besparing van de klant kan niet meer bedragen dan 30 euro per maand en dus hoogstens 360 euro per jaar zijn.

Digitaal

Om te profiteren van alle verfijningen van het SuperPlus-systeem, gaat u best naar de applicatie voor Android smartphone of iOS My Delhaize. Daar creëer je een persoonlijk profiel. Je vindt er alle producten met Nutri-Score A en B. De app helpt je ook om de gezondste producten te vinden met alternatieven die de app je toont. Bovendien kunnen klanten met de app hun saldo aan spaarpunten controleren en deze inwisselen voor 5 euro kortingsbonnen aan de kassa, voor specifieke producten of voor bonnen voor aankopen bij ‘andere’ partners van Delhaize. De allereerste partner, vanaf november, zal Bol.com zijn.

Overgang van Plus-kaart naar SuperPlus


Hoe zit het met de goede oude Plus-kaart? In de loop van 2020 zal die geleidelijk aan verdwijnen om plaats te ruimen voor de nieuwe SuperPlus-kaart die in de winkels verkrijgbaar is of digitaal op de smartphones voorhanden is. Delhaize heeft echter gedacht aan haar klanten die niet vertrouwd zijn met nieuwe technologieën. Zij zullen hun account kunnen raadplegen bij de touch-screen kiosken die momenteel in de winkels worden ingezet. Toegewijde medewerkers zullen hen stap voor stap begeleiden. Zodra de nieuwe kaart is geactiveerd, draait het SuperPlus-programma standaard in de automatische modus, waarbij de ontvangen voordelen op de kassabon zullen worden toegekend en afgedrukt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*