“Cinco Corazones of aanklacht op paardenhandel en slacht in Argentinië weerspiegelt de werkelijke situatie totaal niet” meent onderzoeker KU-Leuven

Dierenrechtenorganisaties in Europa en ook Gaia in België klagen via de documentaire Cinco Corazones de behandeling en slachting van paarden aan in Argentinië. Gaia stelt in het persbericht: “De weg van Argentijns paardenvlees naar ons land ligt nog steeds bezaaid met enorm veel mishandeling, verwaarlozing en fraude.” De veearts Bert Driessen, verbonden aan de KU Leuven en lid van Respectfull life bekeek de documentaire. Hij reist ieder jaar naar Argentinië af om ter plekke de slachthuizen te controleren en is zeer verbaasd. Hij stelt duidelijk dat de documentaire de werkelijke situatie totaal niet weerspiegelt.

Iedereen binnen de vleessector weet dat de Belgische Vleesfederatie (FEBEV) een project Respectful Life opzette om de controle op het dierenwelzijn in Argentinië na te gaan en de uitbaters aldaar ook te adviseren zodat verbeteringen kunnen worden uitgevoerd. Gaia stelt in het perscommuniqué dat dit initiatief een maat voor niets is. Gaia: “‘Door Respectful Life’ worden onderzoekers van de KU Leuven uitgestuurd om bedrijfsbezoeken (in slachthuizen en verzamelplaatsen) uit te voeren in onder meer Argentinië. Maar dat blijkt een maat voor niets.” Bert Driesen, die al jaren naar de verschillende landen afreist om de controles uit te voeren weet dat Respectful Life een verschil maakt. Als veearts doet hij al 20 jaar onderzoek naar het welzijn en het gedrag van dieren. “Elk jaar sinds 2015, zijn we op bezoek geweest in Zuid-Amerika. We hebben er zelfs een werknemer gehad die daar een heel jaar gestationeerd was. Wij hebben in die periode reeds alle slachthuizen in Argentinië en Uruguay minstens een keer en sommige slachthuizen al meermaals bezocht. Ook lieten we via camera’s en digitale sensors al transporten volgen op hun weg naar het slachthuis. En wij stellen vast dat de situatie steeds beter wordt.”

Respectful life doet wél goed werk

Gaia “De bezoeken gebeuren aangekondigd en de slachthuizen bereiden zich er telkens op voor. Wanneer gaat Febev erkennen dat hun hele Respectful Life label niet meer is dan een holle term?” Veearts Bert Driessen stelt duidelijk “Gaia heeft gelijk in die zin dat de slachthuizen weten wanneer we komen, maar ik heb door de jaren heen gemerkt dat de situatie binnen de slachthuizen verbetert. Ons onderzoek is vooral gericht op transport en slachthuizen. We hebben minder informatie over het hele proces dat daaraan vooraf gaat. Natuurlijk lijsten we na ons bezoek in onze audits verbeterpunten op, maar ik zie dat de uitbaters van de slachthuizen deze punten ter harte nemen en daar ook werk van maken. Zo heeft een bepaald slachthuis onlangs een grote overkapping geplaatst om de paarden tegen de zon te beschermen, en op ons advies zijn er ook verbeteringen aan de doucheinstallatie voor de dieren aangebracht.”

Van een vilbeluik is in Argentinië geen sprake, maar het land is uitgestrekt en waar bij ons deze organisatie alle kadavers opruimt, nemen de natuurlijke elementen het daar over.


Bert Driessen over de foto (zie boven van vergane paardenkadavers) “Argentinië is een groot land. Die hopen heb ik inderdaad ook gezien. Die foto geeft dus de werkelijkheid weer, maar dit is een totaal ander land dan het kleine België waarin wij leven. Argentinië is een zeer uitgestrekt land. In België gaan de kadavers naar het vilbeluik in Argentinië worden de dode dieren aan de werking van de natuur overgelaten. Voor onze mensen is dat misschien onbegrijpelijk, maar In Argentinië blijven de dode dieren in de weide liggen en doen de insecten en aaseters hun werk.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*