
Binnenkort wordt een campagne gelanceerd om het Belgische rundvlees te promoten op sociale netwerken en in de traditionele media. De federale minister van Landbouw, Denis Ducarme, heeft dit bevestigd. Hij startte het project samen met de boerenverenigingen Boerenbond en ABS, vleesverwerkende bedrijven en de horecafederaties. Oorspronkelijk zou de campagne in het voorjaar beginnen, maar werd uitgesteld vanwege de pandemie.

Een logo en stickers met de slogan “Belgisch rundvlees.” Hier met trots geserveerd” zal worden uitgedeeld in de deelnemende restaurants. Zij zetten zich in om Belgisch rundvlees op hun menu te zetten en actief te promoten.
“Belgisch rundvlees”, dat is wit-blauw maar ook een beetje meer dan dat. Onze boeren fokken ook Blond d’Aquitaine, Limousin, Simmental, Angus enz. Er is dus voor elk wat wils. Het belangrijkste doel is om het werk van de rundveehouders te promoten”, zei de minister dinsdag in een bekend barbecuerestaurant in Namen.

“Onze boeren fokken ook Blond d’Aquitaine, Limousin, Simmental, Angus enz. Er is dus voor elk wat wils”, aldus minister Ducarme
Rundveesector verkeert in crisis
De rundveesector in België verkeert al enkele jaren in een crisis, met dalende prijzen en ook een daling van de vleesconsumptie. De coronacrisis en de lockdown met sluiting van de restaurants hebben de horecasector een zware slag toegebracht. Beide sectoren hebben daarom besloten hun krachten te bundelen. “We moeten ons solidair tonen. Deze crisis geeft ons de kans om samen te werken”, zegt Marianne Streel van de Waalse Boerenbond (Fwa).
Roel Vaes van de Boerenbond. “Het is ook een extra voordeel voor restauranthouders om klanten een mooi, duidelijk verhaal te vertellen over de lokale boer in de buurt die liefdevol voor zijn dieren zorgt en zo in staat is om voor dat lekkere vlees in hun bord te garanderen.”
Lokale producenten
De rundveekwekers publiceren op hun website ook de lokale producenten bij wie het rundvlees rechtstreeks kan worden aangekocht. Het lijkt erop dat ook cateringbedrijven inspiratie kunnen opdoen voor leveranciers. “Niet alle groothandelaren bieden Belgisch vlees aan. Dit is ook een boodschap aan hen: het is in hun nationaal belang om meer Belgisch vlees aan te bieden aan restaurants”, zegt Ducarme.
De minister is van mening dat de Belgen door de crisis meer belang hechten aan de korte bevoorradingsketen: “Lokale producten, beter voor de voedselveiligheid, de smaak, het milieu… maar ook voor het behoud van de werkgelegenheid in ons land.”
Geef als eerste een reactie