Veggie-verhaallijn in soap ‘Familie’ doet nogal wat stof opwaaien

Er werd de laatste dagen veel media-aandacht besteed aan een veganistisch stukje in de populaire VTM-soap ‘Familie’. Het ging blijkbaar om een samenwerking tussen VTM en GAIA. In de media werd de attitude van de Boerenbond bekritiseerd. Maar ook Vlam kwam onder vuur te liggen.

Het personage Zjef in Familie, die veganist is in de soap, biedt – naast klassieke broodjes – ook veganistische broodjes aan in zijn snackbar. Hij hield bij de voorstelling van dit assortiment een gepassioneerd pleidooi voor het veganisme en sprak over de voordelen van het veganisme voor het welzijn van de dieren en de gezondheid van de mens. In de aftiteling van de soap werd expliciet verwezen naar GAIA, die effectief ook geld heeft betaald om deze episode te realiseren.

Reacties

Dit stuitte al snel op verontwaardigde reacties in de media, de sociale media, enz. “De reactie van de Boerenbond was bijzonder negatief”, stelden de Vlaamse kranten. Maar dit is helemaal niet het geval: “Als boerenvereniging vinden we het natuurlijk opmerkelijk dat een belangenvereniging als GAIA tegen betaling een boodschap over dierenwelzijn kan uitdragen en een bepaalde betere of gezondere manier van leven kan promoten. De Hoge Gezondheidsautoriteit houdt nog altijd vast aan de consumptie van dierlijke producten als onderdeel van een gezonde voeding en is van mening dat dit de norm is”, legt woordvoetster Saenen van De Boerenbond uit. Zij benadrukt dat elke organisatie vrij is om haar eigen communicatiecampagnes te voeren, maar roept op tot “een gedifferentieerd debat en naleving van de voedingsaanbevelingen.”

GAIA zegt dat het niet begrijpt wat het probleem is. “GAIA adverteert via DPG-media ook bij VTM (onderdeel van DPG, nvdr). We vroegen VTM of er nog een andere manier was om onze GAIA-campagnes in de schijnwerpers te plaatsen dan de gewone manier van advertentiespots. Toen kwam VTM op het idee om samen met GAIA te werken aan enkele Familie-episodes. We direct toegezegd, net als andere organisaties ook doen,” zegt GAIA-directeur Ann De Greef.

VLAM werkt met middelen uit de industrie

GAIA bedoelt daarmee de campagnes van het Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing. “VLAM plaatst ook regelmatig tv-spotjes om mensen aan te moedigen vlees en zuivelproducten te consumeren, maar dan wel met publiek geld”, zegt De Greef van GAIA. Maar daar reageerde VLAM dan weer verontwaardigd op. “Al onze campagnes worden betaald door de industrie zelf. De Vlaamse overheid verstrekt enkel een subsidie om erkende streekproducten, biologische en korte keten producten te promoten”, stelde Vlam.

VTM verdedigt zich


VTM haalde dan weer aan dat ze als TV-zender vaak sociale en actuele thema’s op de agenda plaatst in de soap Familie: “Soms werken we daarbij samen met (vreemde) partners, als het past bij het onderwerp en de verhaallijn. Aangezien duurzaamheid en vegetarisme vandaag de dag in het middelpunt van de belangstelling staan, wil VTM die thema’s ook in de soap ‘Familie’ onder de aandacht brengen. Daarom hebben we besloten om samen met GAIA aan dit onderwerp te werken”, aldus de omroep.

“En dit is enkel het standpunt van Zjef, een personage. Zjef kan erg extreem uit te hoek komen, maar hij ondervindt de nodige weerstand in zijn eigen kring. Uiteindelijk zal hij zich moeten realiseren dat iedereen zijn eigen keuzes kan en moet maken, en dat is ook de boodschap die VTM in Familie wil overbrengen”, besluit VTM.

Bron: VILT

Beeld: VTM

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*