5 nieuwe gevallen van varkenspest in Duitsland

Minder dan een week na de ontdekking van het eerste geval van Afrikaanse varkenspest in Duitsland werd het virus ontdekt bij nog eens vijf wilde varkens.Vier van de vijf dieren zijn dood aangetroffen. Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond, wenst een snelle en vastberaden oplossing voor het probleem en hoopt dat Belgiê snel de de AVP-vrije status bekomt.

De nieuwe gevallen werden ontdekt in het Oder-Spree-district, ten noorden van het district waar het eerste geval vorige week opdook. Beide regio’s liggen aan de grens met Polen. Lokale laboratoria hebben de infecties al bevestigd en de resultaten daarvan worden opgevolgd door het National Institute of Animal Health Freidrich Loeffler.

Afrikaanse varkenspest is onschadelijk voor mensen, maar dodelijk voor dieren. Er bestaat geen vaccin tegen deze ziekte. De ziekte is in verschillende Oost-Europese landen opgedoken. Duitsland, de grootste varkensproducent van Europa, heeft geprobeerd de ziekte buiten zijn grenzen te houden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van elektrische afrasteringen.

Het feit dat er al zes gevallen zijn, is een tragedie voor de varkenshouders. Duitsland dreigt onder meer de export naar Aziatische landen te verbieden. Zo hebben China, Zuid-Korea, Japan, Singapore, Brazilië en Argentinië de invoer van varkensvlees uit Duitsland, dat jaarlijks ongeveer een miljoen kilo varkensvlees exporteert, al verboden.

In ons land is in 2018 varkenspest geconstateerd in de provincie Luxemburg. Als gevolg daarvan is België nog niet bevoegd om onder andere varkensvlees te exporteren naar China. Het uitbreken van de epidemie in Duitsland is verder slecht nieuws voor ons land, omdat verwacht wordt dat de Duitse varkensvleesverwerkende bedrijven als gevolg van het handelsverbod hun eigen markt en de Europese markt zullen overspoelen met varkensvlees. Terwijl Duitsland een belangrijke exportmarkt is net voor België, is meer dan een derde van het Belgische varkensvlees bestemd voor de Duitse markt. Hierdoor bestaat het risico dat de Europese markt wordt overspoeld met varkensvlees, waardoor de prijzen onder druk komen te staan en de marges worden verkleind.

Noodzaak van daadkrachtig optreden

“Voor onze Vlaamse varkenshouders moeten we er alles aan doen om de impact op de sector te beperken”, schrijft Sonja De Becker in het voorwoord van het ledenblad. “Strikte naleving van de bioveiligheidsmaatregelen blijft van cruciaal belang. We moeten koste wat het kost voorkomen dat dit virus onze stallen bereikt.

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir blijft er bij Boerenbond op aandringen om het everzwijnprobleem vastberaden aan te pakken. “Het wordt tijd dat de lang aangekondigde zonale aanpak eindelijk leidt tot echte oplossingen op de grond en dat de druk die wilde zwijnen in bepaalde gebieden uitoefenen, aanzienlijk wordt verminderd. We kijken dan ook uit naar het actieplan dat de minister voor deze maand heeft aangekondigd”, aldus De Becker.

Bovendien roept de landbouworganisatie de federale minister van Landbouw, Denis Ducarme, en het FAVV op om België snel het APV-vrije statuut te verlenen zodat het de export kan hervatten. “Dit zou ons minder afhankelijk maken van de prijsvorming in Duitsland, wat in de huidige situatie meer dan nodig zal zijn.”, aldus de Boerenbond.
Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*