Pool betaalt minst voor vlees

De prijzen van versproducten variëren sterk tussen de verschillende landen in Europa. Dat blijkt uit cijfers van het Europese cijferbureau Eurostat.

Eurostat zette de cijfers van 37 landen naast elkaar: de 27 EU-landen, het Verenigd Koninkrijk, 3 EFTA-landen (IJsland, Noorwegen en Zwitserland), 5 kandidaat-lidstaten (Albanië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Turkije) en 1 potentieel kandidaat-lidstaat (Bosnië-Herzegovina). Het statistiekbureau berekende vervolgens de gemiddelde prijs van voedsel voor de 27 EU-landen (geïndexeerd op 100%) en gebruikte deze als maatstaf om er de voedselprijzen van andere landen mee te vergelijken.



EFTA-landen


Over het algemeen zijn de voedselprijzen in EFTA-landen hoger dan in de EU-landen. Zwitserland is het duurste land voor levensmiddelen (166%). Van alle landen betaal je daar het meest voor brood en andere graanproducten (164%), vlees (235%) en vis (146%). Zuivelproducten zijn het duurst in Noorwegen (169%), waar ook non-alcoholische dranken (179%), tabak (235%), fruit, groenten en aardappelen (154%) het hoogst geprijsd zijn van alle landen. Voor goedkope alcohol kun je IJsland (265%) beter overslaan.



EU-landen


Van de EU-landen zul je in Denemarken, Luxemburg en Oostenrijk het meest betalen voor voedingsmiddelen. Binnen de EU staat Denemarken bovenaan de lijst van het duurste brood en graanproducten (129%), terwijl je in Cyprus de duurste zuivelproducten (134%) koopt. In Frankrijk betaal je het meest voor fruit, groenten en aardappelen (127%). Vlees (145%) en vis (139%) zijn het duurst in Oostenrijk, terwijl je bij buurland Hongarije (75%) bijna dubbel zoveel vlees krijgt voor hetzelfde geld.



Balkan-landen


In de landen van de Balkan ben je juist structureel goedkoper af. De laagste prijzen voor brood en graanproducten (53%) vind je in Roemenië. Voor fruit, groenten en aardappelen (52%), vlees (62%) en vis (62%) kun je het best in Noord-Macedonië zijn en je betaalt in Polen het minst voor zuivelproducten (70%). Spanje is dan weer het goedkoopste EU-land voor oliën en vetten (78%). Wat alcohol betreft krijg je in Bosnië-Herzegovina (75%) het meeste waar voor je geld.



Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*