Transmissies coronavirus vinden plaats over grote afstand in geklimatiseerde ruimte

In een gezamenlijke studie van drie onderzoekscentra in Duitsland* werd de uitbraak in het slachthuis van Tönnies, het grootste vleesverwerkingscomplex in ons buurland, onderzocht. De onderzoeksresultaten zijn nu gepubliceerd op het SSRN-platform. Daaruit blijkt dat het coronavirus vooral in de uitsnijzaal werd verspreid. De omstandigheden in de uitsnijderij – d.w.z. lage temperatuur, lage toevoer van verse lucht en constante luchtcirculatie door het airconditioningsysteem in de uitsnijderij hebbensamen met inspannend fysiek werk – de aërosoloverdracht van SARS-CoV-2-deeltjes over grotere afstanden bevorderd.

De resultaten reconstrueren de eerste transmissiegebeurtenissen in mei 2020: beginnend met één enkele werknemer, werd het virus overgedragen op meerdere personen binnen een straal van meer dan 8 m.

Overdracht in de uitsnijzaal

De belangrijkste overdracht vond plaats in de uitsnijruimte voor de runderkwartieren, waar de lucht wordt gecirculeerd en gekoeld tot 10 °C. Daarentegen speelde de huisvestingssituatie van de werknemers tijdens de onderzochte fase van de uitbraak geen rol van betekenis.


“Onder de werkomstandigheden in een uitsnijderij is een afstand van 1,5 tot 3 m alleen niet voldoende om de overdracht te voorkomen.
Prof. Adam Grundhoff, co-auteur van de studie…

Acht unieke mutaties

Bovendien blijkt uit een evaluatie van de virussequenties dat alle SARS-CoV-2-positieve personen uit de infectiecluster in mei 2020 een nieuwe combinatie van acht mutaties delen die nog niet eerder waren waargenomen.

“Onze resultaten geven aan dat de omstandigheden in de uitsnijderij – d.w.z. lage temperatuur, lage toevoer van verse lucht en constante luchtcirculatie door het airconditioningsysteem in de uitsnijderij, samen met inspannend fysiek werk – de aërosoloverdracht van SARS-CoV-2-deeltjes over grotere afstanden hebben bevorderd”, zegt Prof. Adam Grundhoff, co-auteur van de studie- en onderzoeksgroepleider bij HPI, “Het is zeer waarschijnlijk dat deze factoren in het algemeen een doorslaggevende rol spelen bij de wereldwijde uitbraken in vlees- of visverwerkingsbedrijven”.

  • de drie onderzoekscentra zijn: het Duitse Helmholtz Centrum voor Infectieonderzoek (HZI), het Universitair Medisch Centrum Hamburg-Eppendorf (UKE) en het Heinrich-Pette-Institut, Leibniz Instituut voor Experimentele Virologie (HPI)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*