“Drukte aan het begin van de coronaperiode kon je vergelijken met Kerstmis”

De Keurslagerij van Tom de Boeye in Terneuzen heeft een ongewone periode achter de rug. Corona brak uit en de drukte in de slagerij explodeerde, maar er heerste ook ongerustheid. “De angst voor de ziekte is er nog elke dag. Je weet dat als iemand het eenmaal heeft, je je winkel tijdelijk moet sluiten”.

“De eerste paar dagen van de corona-uitbraak waren heftig. Denk maar aan het hamsteren. Het was zo druk als tijdens eindejaar, maar dan zonder enige voorbereiding. We hadden een omzetstijging van minstens 25%. Beetje bij beetje konden we adequaat reageren op die toevloed, die zo onverwacht was gekomen.

Charcuterie voorverpakken

We hebben een kleine winkel waar maximaal vier personen zijn toegestaan. Dit betekende dat er veel mensen buiten stonden te wachten. Daarom hebben we de doorloopsnelheid per klant verhoogd, bijvoorbeeld door vleeswaren zo veel mogelijk te versnijden en te verpakken. Daardoor waren onze medewerkers nog slechts tien procent van de tijd met eenzelfde klant bezig als voorheen. Maar als de klanten dan toch specifieke wensen, hadden, openen we de verpakking natuurlijk en bedienden we hen naar wens. Ze wisten dat te appreciëren!

Hoe was de zomer? Werd het kalmer?


Het bleef druk deze zomer. De besteding per klant is gemiddeld met 20% gestegen. We verkochten meer vlees, zoals biefstukken en ribbetjes. Het duurdere en exclusievere vlees is ook een markt waar we vroeger al naam in hadden gemaakt. Velen opteerden ook voor lokaal vlees. In een kleine slagerij als de onze ken je het verhaal achter ieder stuk vlees vertellen, in een supermarkt is het allemaal veel anoniemer. Klanten zijn op zoek naar vertrouwen. In het verleden gingen veel meer mensen naar kleine buurtwinkels. Naar die situatie gaan we niet meer terugkeren. Na corona zie ik veel mensen opnieuw naar de supermarkt gaan. Hun dagelijkse boodschappen zullen ze daar wel weer doen, maar voor het betere vlees blijven ze wel naar hier komen!

Coronamoeheid

In het begin waren de mensen bijzonder ongerust en wilden ze gerustgesteld worden over onze producten en werkwijze. Nu zijn de mensen die hele corona-pandemie beu. Soms zijn ze zelfs een beetje vervelend. Ook al was er in het begin een gevoel van samenhorigheid, steeds meer mensen hebben het nu wél gehad en blijken een kort lontje te bezitten. Moeten ze wachten, dan zijn ze nu sneller ongeduldig. In het begin kon je echt niets verkeerd doen, nu is dat niet langer het geval.

Definitieve verandering

Onze overgang naar voorverpakking zal blijven. We hebben er lang over getwijfeld en de pandemie heeft dit werkproces in gang gezet, waardoor het dat in een stroomversnelling is geraakt. We vreesden dat de mensen er problemen mee zouden hebben, maar dat was niet zo!

Corona

Binnen onze zaak leeft de angst toch elke dag dat jij of iemand van de medewerkers ziek wordt. Want als iemand van het team je betrapt, ben je de komende tien dagen verpplicht om in quarantaine te gaan. Natuurlijk hebben we een paar regels met elkaar afgesproken. Een afstand van een meter houden lukt niet altijd. Maar als we elkaar kruisen achter de toonbank, doen we dat met de rug naar elkaar toe!

Beelden: Facebook Tom de Boeye

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*