
In 2019 daalde de totale nettoproductie van vlees met meer dan 3,7% ten opzichte van 2018. Deze totale nettoproductie is de laagste sinds 2010. Deze daling van de nettoproductie van de belangrijkste dier/vleessoorten heeft betrekking op de meeste diersoorten (-4,9% voor runderen, -3,2% voor varkens, -3,1% voor schapen/geiten, -7,4% voor paarden, -4,6% voor pluimvee) en houdt verband met een daling van het aantal slachtingen. Deze daling van de nettoproductie wordt gecompenseerd door een daling van de export.
De export van vlees is in 2019 gedaald ten opzichte van 2018 voor alle diersoorten (-6,7% in totaal): -7,2% voor runderen, -3,8% voor varkens, -8,4% voor schapen, -14,6% voor paarden, -8,4% voor pluimvee en -28,8% voor andere diersoorten.)
In 2019 daalde de totale nettoproductie met meer dan 3,7% ten opzichte van 2018. Deze totale nettoproductie is de laagste sinds 2010.
75,2 kg equivalent geslacht gewicht per capita
Het zichtbare vleesverbruik per jaar en per inwoner lijkt zich dus te hebben gestabiliseerd op 75,2 kg equivalent geslacht gewicht in 2018 en 2019. Dit zichtbare verbruik dat op basis van de balans vastgesteld wordt, komt overeen met de hoeveelheid vlees die gedurende één jaar op de interne markt beschikbaar is en in verhouding is tot het aantal inwoners. Het wordt hier uitgedrukt in kg equivalent geslacht gewicht.
Statbel, het Belgische statistiekbureau, heeft een bevoorradingsbalans opgesteld voor de belangrijkste diersoorten voor de jaren 2010 tot 2019.
Minder rundvlees, maar ook monder varken, paard en schapenvlees
Hoewel de totale consumptie tussen 2019 en 2018 stabiel is gebleven, kan niet hetzelfde worden gezegd van de verschillende diersoorten. Zo kunnen we de volgende evoluties opmerken: -3,0% voor rundvlees, -0,8% voor varkensvlees, -6,5% voor schapen- en geitenvlees, -20,9% voor paardenvlees en -9,1% voor slachtafval. De daling van de consumptie van dit vlees wordt gecompenseerd door een stijging van de consumptie van gevogelte (+6,0%) en van andere diersoorten (+9,2%).
Varkensvlees: meest geconsumeerd
Zo blijft varkensvlees in 2019 het meest geconsumeerde vlees in België (51,0%), terwijl gevogelte met 19,4% rundvlees lijkt te evenaren of zelfs te overtreffen (19,0%).
Geef als eerste een reactie