
In een slachthuis van het Duitse vleesverwerkend bedrijf Tönnies in Rheda-Wiedenbrück is een massale uitbraak van het coronavirus vastgesteld. Sinds begin deze week testten al 400 medewerkers positief. Slechts een honderdtal testen leverden een negatief resultaat op. Het bedrijf heeft zijn activiteiten tijdelijk moeten stopzetten. De uitbraak is geen alleenstaand geval in Duitsland. Dinsdag had het bedrijf nog gemeld dat er 128 positieve gevallen waren, en dat er maatregelen waren genomen om een verdere verspreiding in te dammen.
Vorige maand kende Tönnies ook al een, veel beperktere, besmettingsgolf. Alle geïnfecteerde personen werden toen in quarantaine geplaatst, maar dat heeft een verdere verspreiding van het virus niet kunnen tegenhouden.
Doorgestuurde transporten
Op dit moment worden de afgeleverde dieren bij Tönnies doorgestuurd naar andere locaties van het bedrijf. Al zal het volgens sommige experts niet makkelijk zijn om de activiteiten volledig te vervangen. Tönnies is immers het grootste slachthuis van Duitsland, met een capaciteit van 60.000 varkens per dag. Verwacht wordt dat het volledig stopzetten van de slacht in Tönnies een impact zal hebben op de Duitse varkensprijs, die de voorbije weken net weer aan een klim begonnen was.
Overheid treedt op
Sven-Georg Adenauer, bestuurshoofd van het district Gütersloh waar het getroffen bedrijf zich bevindt, zegt “geschokt” te zijn door de enorme toename van het aantal besmettingen. “Het bedrijf moet zijn productie zoveel mogelijk terugschroeven en bekijken wat er met de getroffen families moet gebeuren”, zei de CDU-politicus in een eerste reactie.
Eerdere besmettingen
Eerder werden ook al bijzonder hoge coronabesmettingen vastgesteld in slachthuizen in Coesfeld, Badem-Württemberg, Beieren en Sleeswijk-Holstein. Dit bracht een heftige discussie op gang over de slechte werkomstandigheden in ons buurland. De krappe leef- en werkomstandigheden in de industrie en de ontoereikende sanitaire voorzieningen hebben er waarschijnlijk toe bijgedragen dat het virus zich in sneltempo heeft kunnen verspreiden.
Huisvesting geregeld in België en strikte Corona-regels
In ons land zijn er vooralsnog geen problemen vastgesteld. Enerzijds heeft de vleessector zeer kort op de bal gespeeld en nog voor de lockdown een actieplan uitgevaardigd met coronamaatregelen en anderzijds zijn de arbeidsomstandigheden en de huisvesting van het personeel strikt geregeld.
Bron: VILT
Beeld: LinkedIn – Tönnies Unternehmensgruppe
Geef als eerste een reactie