Slachthuis van Bastogne weer op zoek naar nieuwe eigenaars

De Veviba-zaak die leidde tot het faillissement van het slachthuis was een droevige zaak voor de boeren in de Ardennen. De familie Swaegers uit Hoogstraten wilde het slachthuis in het eerste kwartaal van 2020 opnieuw opstarten. Maar de Covid-19 crisis heeft de hele zaak niet alleen vertraging doen oplopen, maar heeft geleid tot het definitief afhaken van de familie Swaegers om dit project verder te zetten.

Dit is een van de eerste belangrijke economische gevolgen van de Covid-19. Een hele provincie hoopte op de heropleving van dit fundamentele instrument voor de landbouwers en de Waalse agrovoedingssector. Het slachthuis van Bastogne zou herleven na 2-3 donkere jaren die eindigden met het faillissement van AMB en Qualibeef, uitgesproken op 20 augustus 2019.

Idélux

Eind december zag het er goed uit. Na dit faillissement had de raad van bestuur, het sectorcomité van het “Centre de valorisation de la viande de Bastogne” van Idélux Développement en Idélux Finances een aanbesteding uitgeschreven, met een nauwkeurig bestek, om een koper te vinden voor de hele site van het slachthuis (meer dan 6 hectare met inbegrip van meer dan 17.500 m² aan gebouwen). In samenwerking met AWEX en Sogepa werd een internationale campagne voor de prospectie gelanceerd met een vijftigtal spelers uit de sector.

Een ambitieus herstelplan

Op het einde van deze procedure, op 6 december, hadden het sectorcomité van het Centre de valorisation de la viande de Bastogne en de raden van bestuur van Idélux besloten om het aanbod van de familie Swaegers, die een belangrijk slachthuis in Hoogstraten beheert, te aanvaarden.

Idélux legde destijds uit dat de kopers “een ambitieus plan voorstelden om de productieactiviteit in opeenvolgende fasen te herlanceren”. Dit plan is gebaseerd op lokale werkgelegenheid en op een geprivilegieerd partnerschap met de lokale landbouw om de kwaliteit van de producten en het welzijn van de dieren, die de kern van hun zorgen vormen, te garanderen”.


De kopers gooien de handdoek in de ring

Maar in het kader van de huidige crisis hebben Abattoir d’Ardenne en de Idélux-groep vrijdag laten weten dat ze helaas hun samenwerking in het kader van de hervatting van de activiteiten hebben moeten opgeven. In een persbericht wijst Idélux erop dat “na intensieve besprekingen met het oog op de voltooiing van een geïntegreerd project voor de overname van de infrastructuren en activiteiten en de overdekte markt in Bastogne, beide partijen een globaal akkoord hebben bereikt en een aantal overeenkomsten hebben ondertekend. Helaas kunnen beide partijen door de huidige situatie en de moeilijke omstandigheden in verband met de Covid-19-crisis niet meer voldoen aan de voorwaarden van de nieuw ondertekende overeenkomsten. »

Met wederzijds goedvinden werden de overeenkomsten opgezegd. Idélux zegt echter “niet op te geven en zal nu het onderzoeksproces weer op gang brengen om dit slachthuis alsnog een veelbelovende toekomst te geven. »

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*