Zijn de vele coronagevallen in Duitse slachthuizen en de lagere vleesprijzen met elkaar verwant?

Hoe lang moet ik werken voor een kilo vlees? Een nieuwe studie komt tot het niet verrassende resultaat: steeds minder. Dit is ook te wijten aan de onsmakelijke facetten van de massale vleesproductie. Slachthuizen doen beroep op Oost-Europese uitzendkrachten die niet op de personeelslijsten terechtkomen. Volgens de slachthuizen een noodzaak om de vleesprijs competitief te houden. De Duitste staat grijpt in!

Volgens berekeningen van het Instituut voor de Duitse Economie (IW) in Keulen is de benodigde tijd die een doorsnee persoon moet werken voor een kilo vlees aanzienlijk gedaald. Vlees is jaar na jaar steeds betaalbaarder geworden, kondigde het IW woensdag 20 mei aan. Terwijl in 1960 de mensen in Duitsland meer dan twee uur moesten werken om een kilo rundvlees te kunnen bakken, dat in 2019 nog maar een half uur was – nog eens tien minuten minder dan in 1991.

“Over het algemeen stijgen de lonen sneller dan de prijzen”, aldus Hagen Lesch, hoofd van het competentiegebied CAO-beleid en arbeidsverhoudingen bij de IW. Volgens het IW kostte een kilo varkenskoteletten in 1991 ongeveer 6,31 euro. Gemiddeld waren er 37 minuten werktijd nodig om het zich te kunnen veroorloven. In 2019 lag de prijs rond de 8,63 euro. Maar de werktijd hiervoor was slechts 27 minuten. De berekening van de noodzakelijke arbeidstijd voor een product/levensmiddel is een methode om de inflatie van de prijs in beeld te brengen en van de nominale prijs af te trekken.

Industrialisering

Dat vlees steeds goedkoper wordt, heeft te maken met de industrialisering van de productie, die de laatste decennia sterk is toegenomen – en die op haar beurt weer gebaseerd is op onsmakelijke facetten zoals het massale gebruik van veelal Oost-Europese uitzendkrachten in grote slachthuizen. Het feit dat deze vaak in een massale accommodatie zijn ondergebracht, bevordert de verspreiding van het coronavirus, waardoor districten met grote vleesfabrieken de afgelopen weken tot de virushotspots in Duitsland behoorden.

2021: totaalverbod op uitzendarbeid en contractarbeiders

Om de arbeidsomstandigheden in de sector te verbeteren, heeft het Duitse federale kabinet woensdag 20 mei besloten om vanaf volgend jaar het gebruik van uitzendkrachten en contractarbeiders in slachthuizen te verbieden. Dit zou echter vlees duurder kunnen maken – althans dat is wat de betreffende lobby als een soort mantra protesteert.

Er zijn zeker nog andere producten waarvoor mensen bijna 30 jaar geleden minder uren moesten werken dan nu. Zo moest men vorig jaar gemiddeld iets minder dan een uur en een kwartier werken om een kilo kabeljauw te krijgen. In 1991 was dat slechts 57 minuten. Sindsdien is de prijs van kabeljauw echter meer dan verdubbeld ten opzichte van de nominale prijzen in de winkel.

Bron: bth./dpa

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*