Nieuwe sociale arbeidsvoorwaarden in Duitse vleesindustrie

Het groot aantal coronabesmettingen en opnamens in Duitse ziekenhuizen heeft de Duitse regering ertoe aangezet nieuwe arbeidsvoorwaarden op te leggen aan de Duitse vleesindustrie. Die laatste bedrijfstak stond al geruime tijd onder vuur gezien het grote aantal Oost-Europese werknemers dat soms onder problematische omstandigheden in en naast de slachthuizen in collectieve woningen leefden.

De Duitse federale staat heeft op 20 mei 2020 besloten om de sociale arbeidsvoorwaarden te herzien. Directe aanleiding vormde het groot aantal coronabesmettingen in de Duitse vleesindustrie. Een slachthuis in het Duitse Coesfeld, vlakbij de grens met Nederland, werd tijdelijk gesloten vanwege een bijzonder hoog aantal coronagevallen binnen het bedrijf. In de Duitse slachthuizen worden veel medewerkers ziek omdat ze dicht bij elkaar werken en wonen. De slechte werkomstandigheden in de branche zijn al jaren bekend, maar er werd tot voor kort weinig aan gedaan.

Westfleisch

Het coronavirus verspreidde zich in de fabriek van het bedrijf Westfleisch, waar 1.200 mensen aan de slag zijn. Half mei stond de teller van besmettingen op meer dan 200. Dertien van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht, alle andere besmette personen en de mensen met wie zij in contact zijn geweest, zitten in quarantaine. De uitbraak in Coesfeld was trouwens geen alleenstaand geval. Ook in Baden-Württemberg en Beieren werden hoge besmettingscijfers gemeld en eerder werd een fabriek in Sleeswijk-Holstein gesloten nadat 128 werknemers positief testten.

Nieuwe arbeidsvoorwaarden in de Duitse vleesindustrie

Na het hoge aantal besmettingen vond de Duitse regering dat de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften in de vleesindustrie moesten worden aangescherpt. Op woensdag 20 mei keurde het federale kabinet de hoekstenen van een “Arbeitsschutzprogramms für die Fleischwirtschaft” goed. Volgens het programma zijn er verschillende wettelijke voorschriften gepland, zoals een verbod op arbeidscontracten en tijdelijk werk in de vleesindustrie vanaf begin volgend jaar, en hogere boetes voor overtredingen van de arbeidsvoorschriften.

Volgens deze voorschriften, die op 1 januari 2021 ingaan, zal het slachten en het daarop verwerken van vlees in bedrijven in de vleesindustrie slechts kunnen gebeuren door werknemers die op de loonlijst staan van het bedrijf. “Dit zou betekenen dat contracten voor werk en het inhuren van werknemers niet meer mogelijk zal zijn. Er kan in Duitsland geen sprake zijn van tolerantie voor een bedrijfsmodel dat uitbuiting en de verspreiding van pandemieën accepteert”, aldus bondsminister van Arbeid Hubertus Heil (SPD). Hij drukte erop dat de medewerkers die vandaag via uitzendbureau’s of onder contract werken, per direct in dienst worden genomen.

Ambachtelijke slagerijen

Slagerijen zijn vrijgesteld van deze wetgeving. Bondsminister Heil legde uit dat de nieuwe regeling gericht is op industriële vleesbedrijven, maar bijvoorbeeld niet op kleinere slachthuizen of op lokale vleeswarenfabrieken. In de komende wetgevingsprocedure zal een juridisch zekere afbakening worden ingevoerd. Ook in andere sectoren zullen er strengere regels met betrekking tot bijzondere gevaren worden ingevoerd.

Daarnaast worden er boetes tot 30.000 euro opgelegd voor overtredingen tegen de nieuwe wet, in plaats van het huidige maximum van 15.000 euro. Werkuren moeten digitaal worden geregistreerd en vleesbedrijven moeten vaker worden gekeurd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*