Veiligheidsraad versoepelt maatregelen, markten tot 50 kramen mogen vanaf maandag open

Ons land zet vanaf maandag 18 mei een nieuwe stap uit de lockdown, zo heeft de Veiligheidsraad beslist. Heel wat maatregelen worden versoepeld, maar niet alles. Goed nieuws voor de ambulante handelaars: de markten gaan weer open! De Nationale Veiligheidsraad heeft een aantal beperkingen opgelegd: zo worden maximum 50 kramen toegelaten. De eindbeslissing om te openen, ligt bij de lokale besturen.

Markten

De markten mogen openen vanaf maandag, maar met een maximum aantal kramen van 50. Burgemeesters beslissen zelf of markten in hun gemeente zullen plaatsvinden. Zij kunnen eventueel weigeren op basis van een gebrek aan plaats om alles veilig te laten verlopen.  Er mag geen eten of drinken geconsumeerd worden en er moet een wandelrichting aangegeven worden. Marktkramers en personeel moeten een mondmasker dragen, voor klanten worden mondmaskers ‘sterk aanbevolen’. Het gaat ook alleen over (kleinschalige) markten in open lucht en dus niet over overdekte markten.

Richtlijnen

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft in overleg met de lokale besturen en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) een aantal richtlijnen opgesteld zodat de lokale besturen en marktkramers maatregelen kunnen nemen. Er is een beperking van het aantal marktkramen tot 50 en er wordt maximum 1 bezoeker per 1,5 lopende meter aan het kraam toegelaten. Er wordt ook gevraagd om een circulatieplan te maken, waarbij er met eenrichtingsverkeer en aparte in- en uitgangen wordt gewerkt. De marktkramers en hun personeel dragen verplicht een mondmasker. Elke marktkramer moet ook middelen voorzien om handhygiëne te voorzien en voeding en drank mag niet geconsumeerd worden op de markt.  

NGAH

De voorbije dagen en weken heeft minister Crevits naar eigen zeggen veelvuldig overleg gepleegd met vertegenwoordigers van de Nationale Groepering Ambulante Handel (NGAH), met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de centrumsteden en een aantal andere steden en gemeenten. Er is volgens Crevits een ruim draagvlak om onder voorwaarden de openbare markten opnieuw toe te laten. Om lokale besturen en marktkramers goed te informeren, zijn er specifieke richtlijnen voor hen opgesteld. Die zijn terug te vinden op vlaio.be/heropstart.  

Plaatsing kramen

Dat gaat bijvoorbeeld over de plaatsing van de marktkramen op het plein of in de straat waar de markt doorgaat, de goede organisatie van wachtrijen en doorlooppaden, die voldoende breed moeten zijn. Om de lokale besturen daarin te ondersteunen, stelt VLAIO een tool ter beschikking waarmee gratis een digitaal marktplan gemaakt kan worden, rekening houdend met de juiste afstanden tussen de verschillende kramen en de looplijnen.   Volgens Crevits primeert de veiligheid en gezondheid van de bezoekers van de markt en de marktkramers. “Daarom is het belangrijk ons goed voor te bereiden op die opening. De plaatsing van de kramen zal bijvoorbeeld heel belangrijk zijn voor een veilig marktbezoek.”  

De marktkramers zelf stemmen zich “zeer tevreden” over de beslissing. “We zullen wel nog moeten afwachten wat de gemeenten gaan beslissen”, zegt de Nationale Vrije Marktkramers Vereniging (NVMV) in een reactie.   “Het zal nog niet zijn zoals voor de coronacrisis. En het zal ook van gemeente tot gemeente afhangen wat de mogelijkheden zijn”, zegt Rudi De Wilde, de voorzitter van NVMV. “Maar we zijn tevreden dat we kunnen starten. En we zullen wel zien wat het geeft.”  

Hoe zullen grote markten openen?

De grotere markten worden wel voor problemen gesteld door de beperking tot 50 kramen. “Die markten zullen misschien nog niet doorgaan”, aldus De Wilde. “Er bestaat wel een mogelijkheid om daar een beurtsysteem in te voeren, bijvoorbeeld op basis van het lotnummer van de marktkramer. Maar niet iedereen is daarvoor te vinden. Dat is vooral een vervelend systeem voor mensen die met verse voeding werken.” Zij die niet kunnen opstarten, kunnen nog steeds een beroep doen op de hinderpremie en kunnen dus per extra sluitingsdag een dagvergoeding van 160 euro ontvangen.  

Kopers

In de limiet op het aantal bezoekers ziet De Wilde minder problemen. “Ik verwacht niet dat de verkoop daar sterk onder zal lijden. Ik denk dat we vooral mensen zullen krijgen die naar de markt gaan om iets te kopen, in plaats van er rond te hangen.”

Bron: Belga /VILT/De Morgen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*