Eerste kweekvleesproducten uit Antwerps labo in 2023 op de markt?

Dirk von Heinrichtshorst, CEO van Peace of Meat

In Antwerpen wordt op de voormalige Petrol-site een campus aangelegd waar duurzame chemiebedrijven zich kunnen vestigen. Op deze site, die de naam BlueChem kreeg, beginnen de eerste bedrijven zich te vestigen. Opvallendste in het rijtje is wellicht Peace of Meat. Het bedrijf werd in 2019 opgestart en ontwikkelt kweekvlees. Daarvoor werkt het samen met onder meer de KU Leuven en een aantal andere spelers uit de voedingssector, zoals Solina, Flanders Food en Nauta. Stichter van de start-up is de Belg Dirk Standaert die zich, sinds hij in het gelijknamige Duits kasteel woont, Dirk von Heinrichtshorst laat noemen. 

Verschillende toepassingen

Eén van de toepassingen waar Peace of Meat aan werkt, is de productie van diervriendelijke foie gras. “Daarvoor nemen we stamcellen van eenden en laten die in een bioreactor met voedingsstoffen uitgroeien tot vet- en levercellen”, zegt de Oostenrijkse Eva Sommer, medeoprichter en wetenschappelijk onderzoeker van Peace of Meat. Het bedrijf wil een product ontwikkelen dat de voedingsindustrie kan gebruiken in eigen bereidingen. “Ons product moet de smaak en textuur van dierlijke cellen hebben. Plantaardige producten zijn voorlopig geen goede vervanger”, zegt Sommer.

Vlaamse steun

Op een eerste toepassing die klaar is voor gebruik in de praktijk is het nog even wachten. “We hebben als eens 20 gram vetstoffen gekweekt. Dat kost nu zo’n 300 euro. Tegen 2030 willen we naar een prijs van zes euro voor een kilo, maar dan moeten we evolueren naar een productie van 100.000 ton. Een grote fabriek is daarvoor noodzakelijk. We beseffen dat we optimistisch naar de toekomst kijken, maar we zijn overtuigd dat het kan. We zijn in elk geval blij dat in België wordt geïnvesteerd in dit soort vleesvervangers”, aldus Sommer.

2022: eerste verkoop

Daarmee doelt ze op de 3,6 miljoen euro Vlaamse steun die Peace of Meat samen met een consortium van andere bedrijven en kennisinstellingen heeft ontvangen van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Nu de bouw van de laboratoria is gestart, hoopt de start-up nog dit jaar een proof-of-concept klaar te hebben, in 2022 de eerste gekweekte celmassa te kunnen verkopen en in 2023 de eerste foie gras op de markt te kunnen brengen.  

Bron: Vilt

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*