Sluiting Amerikaanse slachthuizen dwingt tot ruimen

Het coronavirus heeft een grote impact op Amerikaanse slachthuizen. Omdat onder de medewerkers van slachthuizen veel coronabesmettingen blijken voor te komen, houden grote spelers al een paar weken de deuren van diverse grote locaties gesloten. Veehouders moeten noodgedwongen hun dieren ruimen. Een intrieste situatie die weerstand oproept bij de getroffen landbouwers. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) richtte ondertussen een coördinatiecentrum op waar veehouders kunnen aankloppen. Wanneer de slachthuizen weer open kunnen, is nog niet bekend.

Nu veel slachthuizen in de Verenigde Staten hun deuren noodgedwongen gesloten houden, rest er voor Amerikaanse veehouders niets anders dan hun dieren te ruimen. Naar verluidt ligt 20 procent van de Amerikaanse slachtcapaciteit voor varkens stil, wat neerkomt op een slordige 100.000 slachtingen per dag minder. Ook grote rundvee- en pluimveeslachterijen staan stil.

Ruimen

Door de opstopping in het productieproces zijn veel varkensbedrijven intussen overvol. Vooral in de Midwest, met grote varkensstaten als Iowa en Minnesota, is de situatie penibel. Na verluidt hangen er zo’n miljoen varkens boven de markt die nodig moeten worden geslacht. Dit aantal loopt met de dag verder op. De belangenbehartiger van Amerikaanse varkenshouders (National Pork Board) zetten een videoconferentie op poten waarin uitleg werd gegeven hoe varkens kunnen worden geruimd. “We adviseren om de karkassen vervolgens te begraven, te verbranden of te composteren”, klonk het daar.

Zwangere zeugen

In de Amerikaanse media reageren diverse varkenshouders aangeslagen op de ontstane situatie. “Het ruimen van gezonde dieren gaat in tegen onze principes”, reageren ze. Toch rest hen niets anders dan dit te doen. “Ik moet zwangere zeugen laten inslapen om nieuwe worpen tegen te houden”, getuigt zeugenhouder Al van Beek uit Iowa. “Sommige van mijn collega’s doen hetzelfde. Ook pluimveehouders zijn aan het ruimen geslagen. Rundveehouders kunnen de situatie nog enigszins oplossen door hun dieren op de weide te laten.”

Straks ook vlees tekort

Niet alleen de veehouders, maar ook slachterijen zitten met de handen in het haar. In een paginagrote advertentie in de krant ‘The Post’ waarschuwt Tyson Foods voor lege vleestogen in supermarkten. “Er moeten miljoenen dieren geruimd worden als de slachterijen dicht moeten blijven”, reageert topman John Tyson. Wanneer de slachterijen in het land weer open kunnen, is nog niet bekend.

Bron: Boerenbusiness

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*