Markt Ciney is veel kleiner tijdens Coronaviruscrisis

Op de overdekte markt van Ciney viel het aantal aanwezige dieren terug tot 600 medio maart, alvorens begin april te stijgen tot iets meer dan 1000. De coronaviruscrisis heeft de aanwezigheid op de overdekte markt van Ciney dus sterk verminderd. Op vrijdag 10 april waren er ruim duizend runderen aanwezig, tegenover de gebruikelijke 2500.

De verkoop van runderen op de overdekte markt van Ciney gaat nog steeds door want het gaat nu eenmaal om een prioritaire sector. Maar ook hier gelden de regels van de social dinstancing.

Het is waar dat de aanwezigheid op de overdekte markt Ciney niet meer is wat het vroeger was. In de jaren ’70 en ’80 was de Cineymarkt met meer dan 4.000 stuks de grootste veemarkt van Europa. Sindsdien is de gemiddelde opkomst gedaald tot tussen de 2.200 en 2.500 dieren.

Medio maart bereikte het aantal aanwezige dieren een dieptepunt van 600, een aantal dat vorige week geleidelijk opliep tot meer dan 1000. Sommige fokkers zijn bang. “Ze willen niet het risico lopen een grote massa tegen te komen. De gemiddelde leeftijd van de bevolking die de overdekte markt bezoekt is meer dan 50 jaar”, zegt Marc Dive, de nieuwe directeur.

Daling

Afstandsbeperkingen kunnen ook sommige verkopers afschrikken. Veetransporteurs worden gevraagd in hun vrachtwagens te blijven. De paspoorten van de vervoerde dieren worden bij binnenkomst gescand. De vrachtwagens rijden dan naar de laadkades waar de dieren worden uitgeladen, en de verkopers worden gevraagd om te wachten in de “kleine markt”, die is omgebouwd tot een wachtruimte, onder het toeziend oog van de politie.

Prijzen

Duizend dieren in plaats van 2500 betekent een solide inkomensverlies. Daar komt nog bij dat de prijs van “bewerkt” vlees, bestemd voor bereidingen (hamburgers…), aanzienlijk is gedaald. De prijs per kilo karkas (het gewicht van een dier zonder huid en pens) is verlaagd van 3 euro naar 2,50 euro. De prijzen voor kwaliteitsvlees blijven daarentegen stabiel of stijgen zelfs. De prijs per kilo karkas voor een Belgische blauw-witte topkwaliteit is gestegen van 4,75 naar 5,10 euro.

“Mensen koken meer en eten meer nobel vlees, wat de vraag en dus de prijzen opdrijft”, zegt Benoît Cassart, secretaris van de Veeteelt en Vleeshandelsfederatie. Maar hij maakt zich zorgen over de toekomstige impact van de crisis op de koopkracht.

In ieder geval is er geen sprake van het opschorten van de verkoop van dieren. “Het belangrijkste is om deze markt verder te laten functioneren. Een onderbreking van de activiteit zou de gedekte markt meer in gevaar brengen of de herstart ervan vertragen”, wijst Marc Dive erop.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*