Beginnen topprestaties al bij de voeding van het kalf?

Melkkoeien worden wel eens vergeleken met topsporters. De afgelopen decennia is de melkproductie per koe enorm gestegen. Dat is enerzijds te danken aan gerichte selectie, maar ook voeding speelt een heel belangrijke rol. Net als topsporters hebben melkkoeien nood aan een uitgekiend dieet. Dat voedingsmanagement begint al van vanaf de geboorte. De UGent wil meer inzicht krijgen in het belang van het voedingsmanagement van niet-gespeende kalveren en lanceert daarom een enquête.

In 1970 gaf een koe gemiddeld 4.600 liter melk per jaar. In 2000 werd dit 8.000 liter per jaar en vandaag halen sommige koeien zelfs tot 16.000 liter. Het is niet voor niets dat melkkoeien wel eens vergeleken worden met topsporters die dag in dag uit topprestaties leveren. Om die reden wordt het dieet van een koe bijna even goed overdacht en opgevolgd als dat van bijvoorbeeld een wielrenner.

Renners komen na een wedstrijd op krachten door het drinken van een proteïne- of eiwitshake. Dat is ook voor koeien zo. Omdat ze buitengewone prestaties leveren krijgen ze heel het jaar door eiwitrijk krachtvoer dat bestaat uit graanproducten en restproducten van de voedingsindustrie. Dat word aangevuld met vezelrijk ruwvoeder, zoals kuilgras, hooi, stro, maïs en bieten.

Naar het voedermanagement van lacterende koeien is al veel onderzoek gedaan, maar over dat van niet-gespeende kalveren is er minder onderzoek beschikbaar. Om die reden heeft Jolien Pieters, studente Diergeneeskunde aan de UGent, beslist melkveehouders te bevragen over het voeder dat zij aan hun jonge kalveren geven. De focus van de enquête ligt op de melkgift.

“Het idee voor dit onderzoek komt uit de praktijk. Sommige melkveebedrijven geven hun jonge dieren de melk die onverkoopbaar is van koeien die antibiotica hebben gekregen en bijvoorbeeld nog in de wachttijd zitten. Het is belangrijk om te weten in welke mate die praktijk nog gangbaar is. Vandaar deze enquête om na te gaan welk voedermanagement melkveehouders toepassen bij hun niet-gespeende kalveren”, legt Jolien Pieters uit.

Meer informatie: Enquête Voedermanagement bij niet-gespeende kalveren

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*