Jacht op everzwijnen mag weer

De bestrijding en bijzondere jacht ter voorkoming van schade aan landbouwgewassen is opnieuw toegelaten, na melding bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Dat staat te lezen in de nieuwe FAQ van het nationaal crisiscentrum. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had het nationaal crisiscentrum gevraagd om een versoepeling in het kader van landbouwbescherming te bekijken en zo de jacht op onder meer everzwijnen opnieuw toe te laten.

De federale crisisrichtlijnen verbieden expliciet het jagen in België. Vlaams minister Demir wees echter op de aanpak in de buurlanden, waar bestrijding meestal toegelaten is mits afstandsregels of andere veiligheidsmaatregelen worden getroffen. De vraag van Demir is intussen gehonoreerd en opgenomen in de nieuwe FAQ van het nationaal crisiscentrum (op pagina 31, nvdr.).  

voorkomen van schade aan landbouwgewassen

In het Vlaams Gewest geldt het jachtverbod voortaan niet “in het kader van de bestrijding en bijzondere jacht ter voorkoming van schade aan landbouwgewassen en overpopulatie van bepaalde soorten in de zin van het Jachtvoorwaardenbesluit van 25 april 2014, na melding bij het Agentschap Natuur en Bos zoals dit voorzien is.”  

Hoogzit

Verplaatsingen op de openbare weg in dit kader zijn toegestaan. Daarbij moeten wel de regels van social distancing worden toegepast. Volgens Hubertus Vereniging Vlaanderen, de belangenbehartiger van de jachtsector, gebeurt de bestrijding en bijzondere jacht op everzwijnen individueel, waarbij de jager in zijn eentje op een hoogzit zit.  

Niet in Wallonië

Het jachtverbod geldt eveneens niet in het Waalse Gewest voor de vernietiging van everzwijnen die door het ‘Departement de la Nature et Forest’ toegelaten zijn, in het gebied dat getroffen is door de ernstige gezondheidscrisis van de Afrikaanse varkenspest. Het verbod is er ook niet van toepassing in het kader van de strijd tegen plagen van dieren ter voorkoming van schade aan landbouwgewassen, mits een voorafgaande machtiging van het ‘Département de la Nature et des Forêts’.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*