Markt van vee en rood vlees in Australië door Corona beïnvloed

De vraag naar vee neemt toe door de vermindering van de aanvoer via de lucht, waardoor de toegang tot gekoeld/gevroren vlees wordt beperkt.

Rundvlees Noord-Sydney

De ongekende en onvoorspelbare aard van Covid-19 maakt het zeer moeilijk om op een nauwkeurige en tijdige manier verslag uit te brengen over het volledige scala van de gevolgen voor de Australische roodvlees- en vee-industrie. Het is duidelijk dat, ook al lijkt China uit de sluiting van Covid-19 te komen, de crisis in de rest van de wereld escaleert en daardoor de consumptie van Australisch rood vlees in eigen land en in de rest van de wereld zal blijven verstoren.

Aanbod van rood vlees en logistiek

Grote verstoringen, waaronder annuleringen van vluchten die de luchtvrachtcapaciteit beperken, gekoelde containers die in de havens worden vastgehouden en niet terugkeren naar de wereldwijde markt, tekorten aan arbeidskrachten en een trage douaneafhandeling. Meer recentelijk zijn de toeleveringsketens voor rundvlees in de VS door Covid-19 getroffen, met enkele fabriekssluitingen en mogelijke knelpunten in de havens, vergelijkbaar met die welke in februari in China zijn geconstateerd.

De Australische regering heeft het International Freight Assistance Mechanism opgezet om het luchtvrachtvervoer naar hoogwaardige eiwitmarkten weer op gang te brengen.

Consumentenvraag

De onzekerheid van de consument is een katalysator geweest voor veranderingen in het koopgedrag en in sommige gevallen voor de houding ten opzichte van rood vlees. MLA heeft onlangs een consumentenonderzoek in China laten uitvoeren dat bevestigt dat consumenten in een crisis merken prefereren die zij vertrouwen. Australisch rundvlees en lamsvlees hebben dat vertrouwen gelukkig gewonnen in afgelopen decennia.

Uitvoer

De vraag naar vee neemt toe door de vermindering van de doorvoer via de lucht, waardoor de toegang tot gekoeld/gevroren vlees wordt beperkt.

De export van rood vlees begon in maart de impact van COVID-19 weer te geven met enkele verschuivingen in de markten en productstromen. De Australische rundvleesexport in maart bedroeg in totaal 8% minder dan een jaar eerder, terwijl de export van lamsvlees in maart met 5% daalde!

Bron: Fleiswirtschaft

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*